Pluimveehouderij

Achtergrond

Kleine aanvoer houdt vleeskuikenmarkt in balans

Het is rustig op de vleeskuikenmarkt, slachterijen draaien korte slachtdagen.

De slachterijen werken de hoeveelheden weg die nodig zijn om hun vaste klanten te bedienen, maar dat is het dan ook. Animo om bij te kopen is er niet. Als slachterijen hun normale aantallen zouden slachten, dan moet een deel van de productie weer de vriezer ingereden worden. Daarom werken ze op halve kracht door.

Prijzen vleeskuikens stabiliseren

Lust om kuikens bij te kopen is er niet. Dat is terug te zien in de prijzen. Na een paar weken van stijging stabiliseren de noteringen van de vrije kuikens in Barneveld op € 0,89 tot € 0,91 per kilo levend gewicht. Ook de contractprijzen zijn onveranderd. De VCN blijft staan op € 0,78, Frisia Food op € 0,815, Esbro op € 0,845 en de Remkesnotering is stabiel op € 0,885 per kilo.

Slachtgewichten laag

Hoewel sommige slachterijen merken dat de aanvoer weer iets toeneemt, is het aantal slachtrijpe dieren niet overdadig. Ook zijn de slachtgewichten nog laag. Een welkome bijkomstigheid, omdat de vraag ook nog achterblijft. Wat kleine plusjes hier en daar, maar de gehoopte significante prijsstijging door de lagere aanvoer hebben de aanbieders nog niet uit de vleesmarkt kunnen halen.

Stijgend aanbod slachtkuikens verwacht

Voor de komende weken wordt een stijgend aanbod van slachtkuikens verwacht. Zolang er niet ineens veel kuikens bijkomen uit stallen die de afgelopen tijd leeg stonden, zal de markt in evenwicht blijven doordat ook de vraag wat zal verbeteren. Met name in de tweede helft van de volgende week, als carnaval achter de rug is, verwachten marktpartijen dat de verkoop wat aan zal trekken.

Prognose: stabiele prijzen

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.