Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Gezonde eiermarkt houdt opgaande lijn vast

De eiermarkt blijft vlot doorlopen. De goede stemming van afgelopen weken houdt aan. Er is voldoende productie, maar ook een licht stijgende vraag.

Elke week komt er een dubbeltje bij de eierprijzen op. Ook deze week. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt van van € 7,16 naar € 7,26 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht gaan net als vorige week 14 cent omhoog van € 6,97 naar € 7,11 per 100 stuks. De richtprijs voor kooieieren van dat gewicht stijgt van € 5,42 naar € 5,53 per 100 stuks.

Lees verder onder de grafiek.

Eieren maat M

Er zijn eieren genoeg, maar die worden breed in de markt afgezet. Eierhandelaren kunnen iedereen bedienen, ook als er wat extra vraag komt. Het is echter niet zo dat het aanbod druk geeft in de markt. Er is een goed evenwicht tussen vraag en aanbod.

Eieren in alle segmenten gaan vlot van de hand. Vooral witte eieren maat M zijn erg in trek bij de kokerijen. Maar ook de afzet van kooieieren loopt vlot door. Alleen biologische eieren staan onder druk doordat de productie daarvan harder groeit dan de vraag uit de markt.

Lees verder onder de grafiek.

Pasen

Waar carnaval nog wel eens voor een dipje in de verkopen wil zorgen, wordt dat effect dit jaar als klein verwacht. Hoewel Pasen nog 8 weken weg is, wordt er in de verkoop al wel op ingespeeld. Er zijn geen voorraden gevormd en bij de huidige afzet zullen die ook niet makkelijk ontstaan. Daardoor is de verwachting dat dit de reactie naar beneden rond carnaval op zal vangen en de markt ook de komende 2 maanden op de huidige trend van geleidelijke prijsstijging blijft volgen.

Prognose: stijgende prijs.

Laatste reacties

  • Tonnis

    Deze prijsstijging hebben we te danken aan het stelsel van pluimveerechten.

  • wimschaap

    dat is juist daarom nooit afschaven

Of registreer je om te kunnen reageren.