Pluimveehouderij

Achtergrond 9 reacties

EU: extra kipquotum voor Oekraïne

Oekraïne krijgt een groter exportquotum voor kip naar de Europese Unie, maar de omstreden export van kip tegen nultarief is van de baan. Dat is de Europese inzet bij de onderhandelingen met Oekraïne over de invoertarieven en -hoeveelheden voor pluimveevlees.

Het Oekraïense pluimveebedrijf Myronivsky Hilboproduct (MHP) heeft zich in de afgelopen jaren met een slimmigheid verzekerd van een aanzienlijke export van kippenvlees naar de EU. Aan kipfilets bleef een klein stukje en eenvoudig te verwijderen kippenbot zitten. Daardoor viel het pluimveevlees niet in de categorie kipfilets, waarvoor zowel een invoerheffing als een quotum bestond. Het vlees met been kon worden ingevoerd onder een heffingsvrij tarief zonder beperking in de hoeveelheid.

Eenmaal in Europa kon het kippenbot eenvoudig van het vlees worden verwijderd, om vervolgens als filet op de markt te komen. Bijna een kwart van de Oekraïense pluimvee-export naar de EU ging om dit type pluimveevlees, met een totale waarde van € 43,9 miljoen in de jaren 2016 en 2017.

Heffing voor kipfilet met bot

Uit het onderhandelingsmandaat blijkt dat de Europese Commissie niet van plan is om de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne terug te draaien. Uit gegevens blijkt dat uitgegaan wordt van de hoeveelheden die tussen juli 2017 en juni 2018 heffingsvrij werden ingevoerd in de EU. De bestaande invoer van pluimvee wordt gestabiliseerd, maar voor kipfilet met bot moet straks ook een heffing worden betaald.

Ondermijning van evenwicht op Europese markt

Het specifieke deel van de kip bestond nog niet toen er tussen Oekraïne en de Europese Unie werd onderhandeld over de invoerhoeveelheden en de tarieven voor kippenvlees. Het associatieverdrag werd begin 2016 van kracht en sindsdien is de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne toegenomen.

Doordat het vlees in grote hoeveelheden de Europese markt opkwam was er sprake van “een ondermijning van het delicate evenwicht op de Europese markt voor pluimveevlees”, aldus de Europese Commissie.

Nieuwe onderhandelingen

Eind vorig jaar besloot de Europese Commissie met Oekraïne nieuwe onderhandelingen aan te gaan over het associatieverdrag, vanwege de onbeperkte invoer van kippenvlees.

In de bestaande afspraken staat dat 17.600 ton kipfilets vanuit Oekraïne op de EU-markt kan komen (oplopend tot 20.000 ton in 2021).

Laatste reacties

 • farmerbn

  Waarom doet de EU dit? Om veel Europese auto's naar Oekraine te kunnen uitvoeren met ook een gunstig tarief? Moeten pluimveehouders mee betalen voor de auto-industrie? Dit artikel is maar half af.

 • fietskip

  Dus misdaad loont!!!!!
  Hoeven we ons ook niet meer aan de Europese regels te houden en worden ze later wel naar onze wensen verandert????

 • koestal

  geen scharrelkippen

 • koestal

  ook grote eierexport zonder welzijnseisen naar de EU,dus valse concurrentie.

 • Maas1

  Gedwongen moeten onderhand onze fossiele auto's geëxporteerd worden naar de Oekraïne,om ons door de politiek ons in de electrische auto te laten dwingen.Om vervolgens met goedkoop Russische gas via de centrales elders geïmporteerd electra de auto's op te laden.Nederland is klein denk groot. Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker.O ja het is natuurlijk ook goed voor het klimaat en u portomonee dat dan weer wel!

 • el

  Tijd dat lekker dier even gaat kijken in Oekraïne!

 • jan4072

  MHP is groot geworden met en door steun van de EU-bank en subsidies uit Brussel. Wie is er vicevoorzitter in Brussel? Juist onze eigen PvdA Timmerfrans. En laat de PvdA nu ook nog (wat ze zelf vinden) het meest "groene" beleid hebben van alle partijen. 100% pvda beleid

 • Maas1

  Het is op z'n zachts gezegd uitermate frustrerend dat naar jaren langen in spanningen het houden van dieren om te turnen naar een manier van diervriendelijker manier van houden van dieren,wat ons werd voorgespiegeld als maatschappelijk gewenst en koers vast zou zijn.Het niets waard blijkt te zijn we zijn niets meer dan een ruil middel voor politieke gedrochten. Al de inspanningen en investeringen worden voor de zwijnen geworpen.Dit is maar een van de vele voorbeelden waar de politiek zich zelf verwijderd van de samenleving waardoor een enorm gapend gat ontstaat.De verbinding is niet meer!

 • Gat

  Mhp is van een miljardair. Die wil nog groeien, dan levert ie net zoveel kippenvlees als heel pluimveehouders in nl samen. In veenendaal hebben ze fabriek voor verwerking van het kippenvlees. En omdat die in nederland staat mogen ze het volgens de nederlandse dierwelzijns eisen verkopen.
  Praten sommige hier als nl uit de eu stapt. Daar hadden we nooit in moeten stappen! Corrupte bende!
  Ze praten brexit grote fout is voor engeland.
  Engeland is eruit, italie valt om en wij kunnen dat gat van engeland opvullen om italie overeind te houden.
  Engeland lacht lul uit zen broek!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.