Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Eieren blijven erg gewild

Niemand had aan het begin van het jaar durven voorspellen dat de afzet van eieren zo goed zou blijven lopen.

Na de feestdagen volgt meestal een dip, maar dit jaar bleef de afzet week na week op peil. Eierhandelaren constateren tevreden dat ‘het lekker loopt’. Het aanbod van eieren is niet opvallend groot, maar ook niet klein voor de tijd van het jaar. Heel gewoon eigenlijk. Echter, de vraag is en blijft aanhoudend groot. Alle geledingen doen goed mee, van consumptie tot industrie. En waar handelaren een aantal weken geleden nog blij waren dat de orders tot in de vrijdagmiddag binnen bleven komen, moeten ze nu op vrijdagochtend klanten al mededelen dat ze uitverkocht zijn. Zelfs kleine eieren lopen vlot weg.

Richtprijs kleine witte en bruine scharreleieren stijgt evenveel

De NOP-richtprijs voor kleine witte en bruine scharreleieren stijgt evenveel; € 0,02 tot € 0,06 per 100 stuks. In de klassen boven S stijgt de prijs van witte eieren harder dan die van bruine. 100 witte eieren van 62-63 gram brengen € 6,97 op. Dat is € 0,14 meer dan vorige week. Bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgen half zoveel. Die gaan in de NOP-tabel van € 7,09 naar € 7,16 per 100 stuks. De richtprijs voor kooieieren van dat gewicht stijgt van € 5,17 naar € 5,42 per 100 stuks.

Duitse markt ook gunstig

Ook op de Duitse markt vinden eieren probleemloos een koper. De scharrelnoteringen van Weser-Ems stijgen bij bruine eieren met € 0,10 tot € 0,15 en bij witte eieren tot zelfs € 0,20 per 100. Bruine M’s staan op € 7,75 en witte eieren van die sortering op € 8,20 per 100 stuks.

Handelaren verwachten dat de eiermarkt tot Pasen zo rooskleurig blijft. Met de vaart waarop de eieren momenteel de deur uit gaan is het niet mogelijk voorraden aan te leggen om die kort voor Pasen aan te spreken. Bovendien is de trend dat retailers de eieren vers en snel wil hebben. Daarom verwachten marktpartijen dat de handel tot aan Pasen toe vlot door zal gaan om in de vraag te voorzien.

Prognose: stijgende prijs

Laatste reacties

 • wimschaap

  wat je duur noemt nop - 40 voor bruine scharrel zit je nog op verleis

 • Tonnis

  Reken bij dat eens voor Wim?

 • s.hit

  de eieren zijn uitverkocht en de prijs voor de boeren loopt nauwelijks op.
  Wie gaat er dadelijk het eerst weer een pluimveebedrijf bijkopen.
  Van Zetten of Kwetters?

 • van loon .

 • bankivahoen

  Meest corrupte sector in de agriwereld. Over de ruggen van goedwillende ,hardwerkende en helaas veel naieve boeren is het makkelijk om mega woekerwinsten te behalen. Als ik buitenkijk zie ik alweer 2 opleggers Poolse eieren bij de brekerij staan lossen. Dit gaat hier dagelijks maar door. Als hier de prijs iets dreigt op te lopen zie ik er alleen maar meer komen. Een klap in het gezicht van de meggies en eenieder die wel op een eerlijke manier een boterham willen verdienen. Ik gok dat er eind van het jaar nog geen 25 miljoen kippen meer in Nederland zitten. Triest.

 • tennis

  Misschien ook de kooieieren die Nederland inkomen maar eens weren!!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.