Pluimveehouderij

Achtergrond

Buijs verbouwt zelf voer voor 155.000 vleeskuikens

Landbouwbedrijf Buijs in Emmer-Compascuum (Dr.) houdt vrijdag 1 maart open huis. Het akkerbouw- en vleeskuikenbedrijf heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan.

Patrick Buijs (38) maakte in 2004 vanuit het Brabantse Rosmalen de overstap naar het Drentse Emmer-Compascuum. Hij bouwde er aan een indrukwekkend boerenbedrijf. Bij Landbouwbedrijf Buijs horen 370 hectare grond en 155.000 vleeskuikens. “We bewerken in totaal 800 hectare”, aldus Buijs, die vorig jaar 3 nieuwe vleeskuikenstallen in gebruik nam.

Uw bedrijf heeft een metamorfose ondergaan. Wat is er veranderd?

“In het najaar van 2017 hebben we een bestaande vleeskuikenstal gesloopt. Daarna hebben we 3 nieuwe vleeskuikenstallen én een machineberging gebouwd. De eerste stal hebben we in mei 2018 in gebruik genomen. De andere stallen zijn in de daaropvolgende rondes in gebruik genomen. Op de staldaken liggen 1.666 zonnepanelen. Die hebben een vermogen van 500 kilowattpiek. In de machineberging hebben we een ruime werkplaats gemaakt, een vulplaats voor onze sproeimachine ingericht en een opslag van bestrijdingsmiddelen gerealiseerd. Bovendien hebben we op de eerste verdieping een kantine en kantoorruimte ingericht.”

Lees verder onder de foto

Patrick Buijs (38) en Yootha Baving (37) in Emmer-Compascuum (Dr.). - Foto's: Bouke Poelsma
Patrick Buijs (38) en Yootha Baving (37) in Emmer-Compascuum (Dr.). - Foto's: Bouke Poelsma

Hoe zijn de vleeskuikenstallen ingericht?

“De identieke stallen zijn 95 meter lang en 23 meter breed en bieden plaats aan 126.000 vleeskuikens. De stallen zijn allemaal aangesloten op een Plettenburg-warmtewisselaar. We werken met Spiraflex-verwarmingsbuizen, Roxell-voerlijnen met rvs buizen en ledverlichting van Powerlamps. De lampen verlichten de stallen op mooie en rustige wijze.”

Jullie hebben gekozen voor het Enrichment-concept van Plukon. Waarom?

“Het is gangbare productie met een plus op dierenwelzijn. Dit is voor mij het concept van de toekomst. We kunnen kuikens van 2.700 tot 3.000 gram afleveren en beuren een plus als we antibioticavrij produceren. Daglichtvoorziening is de belangrijkste eis voor deelname aan het concept. Het daglicht komt binnen via lichtstraten in de zijwanden. Verder zijn de stallen ingericht met zitstokken en kettingen ter afleiding. De kuikens beschikken ook over pakjes stro. Het loopt goed. We hebben al meerdere rondes gedraaid zonder medicijngebruik.”

Lees verder onder de foto

De identieke stallen zijn 95 meter lang en 23 meter breed en bieden plaats aan 126.000 vleeskuikens.
De identieke stallen zijn 95 meter lang en 23 meter breed en bieden plaats aan 126.000 vleeskuikens.

Hoe zijn de akkerbouwtak en de vleeskuikentak met elkaar verweven?

“We verbouwen een deel van ons eigen kippenvoer. We voeren gemiddeld 30% tarwe bij. De vleeskuikentak is echt van meerwaarde en maakt het interessant om graan te telen. Op jaarbasis voeren we 1.300 ton tarwe. Daarvan kopen we 300 tot 400 ton tarwe bij. We zitten ruim in onze opslagcapaciteit. Ik wil geen verse tarwe voeren. Onze voerweeginstallatie is ook geschikt voor het bijvoeren van CCM. We moeten nog wel een kegelmenger aanschaffen.”

Hoe is de arbeid op uw bedrijf geregeld?

“Ik heb een bedrijfsleider aangesteld voor de vleeskuikentak. De schaalvergroting maakt dat mogelijk. Ik heb 4 vaste medewerkers voor de akkerbouwtak en draai zelf ook volledig mee. Mijn partner Yootha Baving werkt ook volledig mee. Zij verzorgt onder meer de administratie.”

Open dag

Landbouwbedrijf Buijs heeft 155.000 kuikenplaatsen, waarvan 126.000 op de thuislocatie. Er wordt geproduceerd voor het Enrichment-concept. Het bedrijf heeft 370 hectare en bewerkt in totaal 800 hectare. Het bouwplan bestaat uit suikerbieten, graan, consumptieaardappelen, pootaardappelen, uien, cichorei en mais. Buijs heeft een bedrijfsleider aangesteld voor het runnen van de vleeskuikentak.
Vrijdag 1 maart is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan Kanaal A Zuidzijde 28 in Emmer-Compascuum.

Of registreer je om te kunnen reageren.