Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierprijzen dalen na de feestdagen

De eiermarkt bevindt zich in de luwte na de feestdagen. De noteringen dalen, maar er is geen paniek.

Op de pakstations en bij eierhandelaren komen momenteel meer eieren binnen dan er de deur uit gaan. Dit jaar waren kerstverkopen uitstekend. Daardoor werden ook afgelopen week nog volop bestellingen uitgeleverd. De bestellingen deze week zijn kleiner, maar de luwte na de kerst komt niet onverwacht. Het is ieder jaar na de feestdagen het beeld dat de vraag afneemt, terwijl de aanvoer doorloopt. Want ook al werken afnemers niet met feestdagen, de hennen leggen wel gewoon door.

Dat is terug te zien aan de eierprijzen. Die lopen terug. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalt met € 0,21 naar € 8,24 per 100. Op de spotmarkt gaat de prijs nog harder terug. Handelaren die eieren voor minder aanbieden krijgen nog nauwelijks biedingen op deze luwe dagen. Het is niet iets waar handelaren wakker van liggen, want andersom lopen de noteringen ook nog wel eens achter als de marktprijs in de lift zit.

Dalende kooi-eierprijs

De verwerkende industrie doet het ook rustig aan. De kooi-eierprijs daalt al enkele weken. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren daalde vorige week van € 0,993 naar € 0,917 per kilo. Opvallend is dat de Franse notering nog veel harder onderuit gaat. Die bleef met een top van € 1,04 per kilo ruim onder het piekniveau in ons land (€ 1,142 half november), maar daalt nu ineens naar de onderkant van de marktprijs op dit moment: € 0,88 per kilo.

Geen dratische teruggang verwacht

Ook de komende weken zal de eierprijs nog een aantal stappen terug doen. Maar een drastische teruggang wordt niet verwacht. Handelaren betitelen de markt als gezond en de eerste indruk is dat de vraag goed blijft. Zo verwacht de handel dat de markt snel weer steun krijgt vanuit de verwerkende industrie omdat die niet over grote voorraden beschikt. Daarbij gaan er rond en na de kerst veel kippen weg, waardoor de productie de komende tijd wat af zal nemen.

Prognose: dalende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.