Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Wie eieren wil moet ervoor betalen

Wie eieren nodig heeft, moet ervoor betalen. Zo is de marktsituatie op dit moment.

Al weken gaan eieren vlot van de hand, maar echt doortrekken deden de eierprijzen niet. Tot nu, want deze week komt er wel een noemenswaardige duit bij. Echter gezien de markt had er volgens pluimveehouders nog wel € 0,20 bij gekund. Ze merken dat hun afnemers de eieren bijna uit de stal trekken. En ook handelaren en pakstations ervaren een goede vraag over de hele breedte. Scharrel of kooi, kleine of grote eieren en zelfs biologische eieren, alles is aan het eind van de week uitverkocht.

Lees verder onder de grafiek.

Flinke stijging richtprijs kooieieren

De noteringen stijgen dus. De NOP richtprijzen voor scharreleieren gaan 2 tot 3 dubbeltjes omhoog. Bruine scharreleieren van 62-63 gram plussen € 0,27 en komen uit op € 7,91 per 100 stuks. 100 Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen € 0,21 naar € 7,19 per 100.

De richtprijs voor kooieieren stijgt ook flink door. Daar komt bijna € 0,06 bij, waardoor de kiloprijs uitkomt op € 1,106. Dat is net iets onder Duitsland, waar € 1,12 op de klok staat, maar wel ruim boven de Franse notering. Deze doorgaans leidende prijs kwam vorige week op de € 1 grens en staat nu op € 1,02 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Importeieren aan de prijs

De eierproductenindustrie bouwde afgelopen zomer niet veel voorraad op. Zij trekken nu hard aan de eieren. En dat is gunstig voor de prijszetting. Waar industriële kopers kleine eieren anders nog wel eens links laten liggen, omdat die minder efficiënt te verwerken zijn, nemen ze die nu ook graag op. Beter een klein ei, dan geen ei. En daar waar de noteringen van de S-en volgens handelaren een half jaar lang uit de pas liepen met wat er in de markt voor betaald werd, is die achterstand nu ook weer ingelopen.

Ook voor importeieren moet betaald worden. Daar waar Poolse aanbieders nog wel eens eieren voor dumpprijzen willen aanbieden, geven ze deze nu ook niet weg. Zij houden ook de prijs er goed op.

Allerheiligen

Deze week lag de piek vooral aan het begin van de week. Door de viering van Allerheiligen en Hervormingsdag lag de Duitse markt aan het eind van de week stil en verschoof de handel naar voren. Volgende week is weer een normale werkweek. Dan kan de industrie meer verwerken en komt er meer vraag. ‘Laat maar komen’, reageren eierhandelaren. Zij gaan behoorlijk meer vragen. De verwachting is dat de noteringen ook volgende week weer een mooie stap gaan maken.

Prognose: prijsstijging

Eén reactie

  • Almagro

    Dubbeltje tegen kerst. We hebben allang geen kippen meer maar ik gun het de pluimveehouders zó graag....

Of registreer je om te kunnen reageren.