Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleeskuikens zijn zwaar momenteel

Het beeld op de vleeskuikenmarkt is niet veel anders dan afgelopen weken.

De afzet van kip is en blijft moeilijk. Slachterijen komen weer leeg, maar niet voor het geld dat ze zouden willen. In een dalende markt vriezen slachterijen zo min mogelijk in, want alles dat ze weg zetten, is zeker te duur. Daarom slachten ze zo min mogelijk en verkopen zo veel mogelijk vlees, ook al is het voor een lage prijs.

Druk op kuikennoteringen

Dat geeft druk op de kuikennoteringen. Verschillende contractprijzen zijn weer met een cent verlaagd. De notering van Frisia Food komt daarmee op € 0,745, die van Jan van Ee op € 0,75 en de Remkesprijs van GPS op € 0,825 per kilo levend gewicht. Esbro blijft een week onveranderd op € 0,775. De VCN daalt voor de derde week op rij met driekwartcent en komt daarmee op € 0,7275 per kilo.

Belgische contractprijs

De Belgische contractprijs gaat ook met € 0,01 omlaag. De ABC noteert daardoor nu € 0,79 per kilo. De noteringen van de vrije kuikens blijven zowel in Barneveld als in Deinze onveranderd op € 0,74 tot € 0,76 per kilo.

Aanbod aan ruime kant

Het aanbod is al weken aan de ruime kant. Dat resulteert in doorschuiven van leveringen en daardoor zijn de slachtgewichten nu hoog. Dieren van rond of op de 3 kilo zijn geen uitzondering. Daardoor rolt bij de ruime aantallen veel vlees van de band. Het is iets waar slachterijen normaal blij mee zijn, want die laatste kilo’s komen voor dezelfde productiekosten binnen. Maar het extra vlees komt nu bij op de hoop die zich moeilijk laat plaatsen.

Aanbod lijkt minder te worden

Maar er gloort hoop. Naar verwachting daalt het aanbod van slachtrijpe dieren volgende week. En als dan de kuikens weer redelijk op tijd worden opgehaald, zullen de gewichten ook weer normaliseren. Dat geeft ook minder kilo’s vlees aan de slachterij en haalt aan de vleeskant al wat druk eraf. Volgens slachterijen zal de eerste 5% vermindering echter nog geen invloed hebben op de kuikenmarkt. Dat is het deel waarvoor nu geen afzet is. Dus slachterijen smachten er nog steeds naar minder te kunnen slachten.

Vrije kuikens

Met een prijs van rond de € 0,75 zitten de vrije kuikens echter op een niveau waar slachterijen wel mee uit de voeten kunnen. Ze laten voor dat geld toch die laatste wagen komen, die ze voor een net iets hoger bedrag wel laten staan. De vrije kuikens zullen naar verwachting het huidige niveau vasthouden, maar bij de contractprijzen zal de prijsdruk ook volgende week nog aanhouden.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • R. B.

    Verkopen is een vak apart dat kan niet elk hoog opgeleide zomaar even laten doen.
    Volgens mij is daar bij veel slagers veel te winnen.

    Investeer in een goed verkoop team.

Of registreer je om te kunnen reageren.