Pluimveehouderij

Achtergrond laatste update:8 nov 2019

Van de Vecht neemt na 50 jaar afscheid

Huib van de Vecht was vijftig jaar actief in de pluimveeslachterijsector. Hij nam vorige week afscheid van het Nepluvi-bestuur.

Huib van de Vecht (1947) heeft na vijftig jaar afscheid genomen als bestuurder bij Nepluvi (voorheen VHPV). Tijdens de algemene ledenvergadering van Nepluvi op 30 oktober werd Van de Vecht door voorzitter Gert-Jan Oplaat bedankt voor zijn constructieve bijdrage voor de sector. Als blijk van waardering werd Van de Vecht benoemd tot erelid van de vereniging.

Selfmade man

Van de Vecht begon ooit als vijftienjarige jongen met werken in pluimveeslachterij Rutting in Bunnik. Op 1 januari 1968 werd hij als twintigjarige mede-eigenaar van de Gecombineerde Pluimvee Slachterijen Nunspeet. Op 1 januari 1976 werd hij 100% eigenaar van GPS. “Huib van de Vecht is een ‘selfmade man’. In vijftig jaar tijd heeft hij het bedrijf uitgebouwd tot de op twee na grootste slachterij van Nederland. Daarnaast nam hij deel in tal van bedrijven, waaronder Broederij Lagerweij. Hij is een bevlogen ondernemer met hart voor de zaak én zijn medewerkers”, vertelt Michiel Hemmelder, de huidige directeur van GPS Nunspeet.

Huib van de Vecht (rechts) wordt door Nepluvi-voorzitter Oplaat benoemd tot erelid. - Foto: Nepluvi
Huib van de Vecht (rechts) wordt door Nepluvi-voorzitter Oplaat benoemd tot erelid. - Foto: Nepluvi

Meerdere crises

Tussen 2016 en 2019 heeft Van de Vecht zijn aandelen van GPS verkocht aan collega-slachter Bart Remkes. Van de Vecht maakte in zijn tijd als GPS-eigenaar meerdere crises mee, die grote indruk op hem maakten. “In 2003 lag de helft van Nederland plat vanwege de vogelpest. Hij heeft er destijds voor gezorgd dat verschillende stilgevallen slachterijen werden voorzien van kip en dat broederijen in het buitenland er voor zorgden dat uiteindelijk de boeren kuikens konden opzetten. Een groot aantal bedrijven in de sector heeft op deze wijze weten te overleven”, aldus Hemmelder. Mede daarvoor – en voor zijn overige verdiensten in de pluimveesector – werd Van de Vecht in 2007 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Onroerend goed

Van de Vecht houdt zich nu voornamelijk via GPS nog bezig met de deelname in onroerend goed. Daarbij gaat het vooral om de aan- en verkoop van vastgoed en het transformeren van incourante bedrijfspanden naar woningbouw. Van de Vecht deed dit al jarenlang naast het slachten van kippen. “Van de Vecht is een genereus man. Hij staat binnen en buiten Nunspeet bekend als zeer sociaal betrokken. Hij ondersteunt op tal van manieren verenigingen, goede doelen en maatschappelijke projecten”, vertelt Hemmelder. Volgens Quote had Van de Vecht in 2018 een vermogen van € 150 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.