Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt loopt als een trein

Zonnig is de stemming op de eiermarkt.

We consumeren in Europa momenteel meer eieren dan we produceren. Dus is er gezonde vraag naar eieren in alle variëteiten en die zijn in de regel ook te leveren, maar om ze te krijgen moet wel betaald worden.

Ook deze week stijgen de noteringen. De NOP richtprijzen voor scharreleieren gaan twee tot drie dubbeltjes omhoog. Bruine scharreleieren van 62-63 gram plussen € 0,20 en komen uit op € 8,11 per 100 stuks. 100 Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen € 0,18 naar € 7,37 per 100.

Alle soorten, maten en sorteringen eieren vinden aftrek

Volgens pakstations maken de noteringen grotere sprongen dan de markt laat zien. Pluimveehouders hebben een tegenovergestelde mening. Die zijn verbaasd dat de noteringen van de Amsterdamse Grossiers en WeserEms, die beide € 0,20 plussen bij bruine M’en, niet harder omhoog gaan, omdat vrije eieren er gewoon niet of nauwelijks zijn. Zo gaan nu zelfs de biologische eieren grif van de hand. Waar ze afgelopen zomer slechts € 0,07 opbrachten, wordt nu vlot € 0,15 voor een bio-ei betaald.

Ook de vrije-uitloop- en scharreleieren worden vlot verkocht. Hoewel een aantal supermarkten overstapte op Beter Leven-eieren, vinden ook de gangbare scharreleieren nog gretig aftrek.

Nederlandse prijsstijging laat zich gelden in samengestelde NOP-notering

Opvallend is de hoge prijs voor kooi-eieren. De NOP richtprijs stijgt deze week 3,1 cent naar € 1,137 per kilo. Dat is duidelijk meer dan de Franse kooi-eierprijs die deze week slechts 0,5 cent stijgt naar € 1,025 per kilo. De Duitse markt betaalt duidelijk beter. De WeserEms-notering voor een kilo kooi-eieren stijgt van € 1,12 naar € 1,15. Bij een stijging van 3,1 cent betekent het dat de Nederlandse eieren een flink positieve bijdrage leveren in de samengestelde NOP-notering.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.