Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vraag naar eieren trekt nu echt aan

De eiermarkt loopt buitengewoon goed. Er begint nu van alle kanten vraag te komen. En dan zijn de eieren ook in een keer op. Klanten die nul op het rekest krijgen, proberen al direct voor volgende week eieren vast te leggen.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt € 0,19 naar € 7,64 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht plussen € 0,21 naar € 6,98 per 100. De Duitse WeserEms-notering voor scharreleieren stijgt ook met bijna dubbele cijfers ten opzichte van vorige week. Bruine M-en gaan € 0,22 omhoog naar € 7,75 per 100. Bruine S-en stijgen zelfs € 0,30 naar € 5,00 per 100.

Ook de industrie begint vlot eieren te vragen. Dat komt ook duidelijk naar voren in de kooi-eiernotering. Die doorbrak vorige week de magische € 1-grens. En dat gebeurt niet vaak. Met een actuele prijs van € 1,047 is de NOP richtprijs voor kooi-eieren al weer bijna op de € 1,053 die de notering voor kerst vorig jaar had.

Dit jaar kon die nog wel eens duidelijk hoger uitkomen. De markt is over de gehele breedte zo goed dat er weinig eieren overschieten voor de industrie. Door fokkerij en uitgekiende voeding zijn eieren lang sorteerbaar. Dat resulteert erin dat industrie zelf actief eierhandelaren begint te bellen of ze nog wat aan te bieden hebben. En in een dergelijke vraagmarkt is het onderhandelen over de prijs makkelijker dan wanneer er eieren in overvloed zijn.

En nu de kerst dichterbij komt zal de markt de positieve draai niet meer verliezen. Dus ook voor volgende week staan hogere eierprijzen in het verschiet.

Prognose: prijsstijging.

Eén reactie

  • denk duppie week voor kerst...er zijn te weinig kippen door oa uitval hitte en leegstand vd zoemer

Of registreer je om te kunnen reageren.