Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikens weer slechter betaald

‘Kip, het meest voordelige stukje vlees!’, dat is momenteel wellicht de meest toepasselijke leus. Want hoe veelzijdig kip ook is, het is vooral de neergaande spiraal van de kuikenprijzen die de gemoederen in de sector bezig houdt.

Na een week van betrekkelijke rust dalen de kuikennoteringen weer flink. Vooral de prijzen van vrije kuikens knallen omlaag. Daarbij gaat over de gehele linie 4 cent van de prijs af. De notering komt daarmee voor zowel lichte als zware dieren uit op € 0,74 tot € 0,76 per kilo levend gewicht. En die 4 cent is nog het compromis. Het openingsbod van de slachterijkant was een verlaging van 10 cent. Nu even een duidelijk signaal afgeven om te hopen dat de markt weer gaat rollen, is de gedachte daarachter.

Zo min mogelijk kuikens slachten

Slachterijen slachten al weken het liefst zo min mogelijk kuikens. Ze verkopen dieren die ze over hebben nog liever levend dan ze zelf aan de haak te hangen. Echter voor die dieren is geen koper. Vrije kuikens plaatsen is daardoor erg lastig, wat de aderlating in de prijzen verklaart. Wie nu kuikens heeft zonder afnameverplichting bij een slachterij heeft een grote uitdaging.

Contractprijzen weer omlaag

Naast de vrije prijzen gaan ook de contractprijzen weer omlaag. Zowel Esbro, Frisia Food als GPS brengen hun contractnoteringen een cent omlaag. Esbro komt daarmee op € 0,785 per kilo, Frisia op € 0,755 en de Remkesprijs van GPS gaat naar € 0,835 per kilo. Jan van Ee doet 1,5 cent van de prijs af en komt op € 0,77 per kilo. De VCN daalt driekwart-cent naar € 0,7425 per kilo.

Contracten in België omlaag

In België blijft de notering van vrije kuikens ongewijzigd op € 0,77 tot € 0,79 per kilo. De contracten gaan ook in België omlaag. De ABC-prijs noteert -1 en komt op het ronde bedrag van € 0,80 per kilo.

Aanbod nog ruim

Het aanbod van kuikens is deze en ook komende week nog ruim. De cyclus is echter in een ovale vorm beland: na een aantal weken van zeer royale aanvoer, verwachten slachterijen dan een minder overdadige aanvoer. Dat geeft dan weer wat lucht op de markt. Maar daar staat tegenover dat volgende week in grote delen van Europa ook een werkdag uitvalt voor de viering van allerheiligen. Dat scheelt in productie, waardoor volgende week minder druk is op de vleesprijzen. Als er echter veel kuikens doorschuiven naar de week daarna, is het slechts uitstel van de pijn. De wedloop in het aanbieden van steeds goedkopere kipfilet lijkt niet te stoppen; de bodem is volgens marktdeelnemers nog niet in zicht.

Prognose: prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.