Pluimveehouderij

Achtergrond

Student met passie voor pluimvee krijgt beurs

Ze is niet opgegroeid op een boerderij, maar toch koos Olivia Shaw (25) voor een studie toegepaste dierwetenschappen. Daar ontwikkelde zij een passie voor pluimvee. Ze kreeg onlangs een beurs van de Stichting Bevordering Studie Diervoeding. Shaw ziet een grote toekomst voor pluimvee.

Olivia Shaw weet het zeker: na haar masterstudie dierwetenschappen aan Wageningen UR, waar ze de specialisatie diervoeding doet, gaat ze onderzoek doen naar pluimveevoeding. En of dat nou een promotieonderzoek wordt aan de universiteit of toegepast onderzoek op een R&D-afdeling van een groot Nederlands diervoedingsbedrijf, dat maakt haar niet zo veel uit.

Het heeft zeker geholpen bij de recente toekenning van een beurs van de Stichting Bevordering Studie Diervoeding (BSD) dat ze een duidelijk doel voor ogen heeft en ook een aantoonbare passie voor pluimvee. Van de 23 aanmeldingen werden 10 studenten geselecteerd die de beurs mogen gebruiken om aanvullend op hun studie ervaring op te doen in de diervoedingssector.

Shaw is er heel blij mee. In Schotland is dit jaar een groot researchcentrum geopend voor diervoeding. Daar zou ze wel een kijkje willen nemen. Of ergens anders op de wereld naar een congres gaan. Kan ze met de beurs mooi haar vliegticket en hotelkamer betalen.

Lees verder onder de foto

Olivia Shaw. - Foto: Koos Groenewold
Olivia Shaw. - Foto: Koos Groenewold

Tijdens de studie aan Hogeschool Van Hall Larenstein deed Shaw mee aan een onderzoeksproject van de hogeschool naar het voeren van levende insecten aan leghennen, als alternatieve eiwitbron voor soja. Een heel leuk project, vond ze. Het was vooral gericht op het gedrag van de kippen en die vraten de insecten graag. Dat is voor kippen immers heel natuurlijk gedrag.

Pluimvee is veel makkelijker te houden dan varkens of koeien

Sinds dit project is Shaw gefascineerd door pluimvee en om die reden liep ze ook stage op het researchcentrum voor pluimveevoer bij ForFarmers in Lochem. Haar interesse komt mooi uit, want in bijvoorbeeld Aziatische landen groeit de vraag naar pluimveevlees enorm. Wereldwijd is er daarom veel werk in die sector, ook in het onderzoek. De grote uitdaging is immers om steeds meer mensen op een zo duurzame mogelijke manier te voeden. En pluimvee is veel makkelijker te houden dan varkens of koeien, stelt Shaw vast. Daarom wil ze graag gaan bijdragen aan betere voeding en dus groei en gezondheid van kippen.

Studeren in toonaangevend Nederland

Haar naam doet al vermoeden dat ze geen Nederlandse van geboorte is. Shaw werd geboren uit een Deense moeder en een Britse vader. Ze groeide net buiten Brussel op, omdat haar moeder een baan bij de Europese Commissie heeft. Ze ging in Brussel naar een Europese, Engelstalige middelbare school. Haar interesse voor de landbouw werd gewekt doordat ze in haar jeugd geregeld op een boerderij werkte. Na de middelbare school deed ze een basiscursus landbouwwetenschap in Denemarken en toen wist ze het zeker: ze ging in Nederland dierwetenschappen studeren. Nederland is immers een toonaangevend land op het gebied van onder meer diervoeding.

Experimenteel en innovatief, maar haalbaar?

Internationaal georiënteerd als ze is, besloot Shaw haar hbo-afstudeerproject aan de universiteit van North Carolina in Amerika te doen, uiteraard in de pluimveehoek. Daar loopt een onderzoek naar in-ovo (in-ei) voeding, waarbij met een naald bepaalde voedingsstoffen in het ei worden geïnjecteerd. Die stoffen zouden de darmontwikkeling van het nog ongeboren kuiken gunstig beïnvloeden; zeer experimenteel en innovatief. Shaw vindt het heel boeiend, maar of het praktisch en ethisch haalbaar is om het injecteren op grote schaal toe te passen, daar heeft ze haar vraagtekens bij.

Meer vrouwen studeren diervoeding

Opmerkelijk is dat van de tien studenten die dit jaar een beurs kregen van de Stichting BSD er zeven vrouw zijn. Het valt Shaw ook op dat op de studie diervoeding het aantal vrouwen overheerst. Zij vermoedt dat het komt omdat steeds vaker studenten in de agrarische sector niet meer van een boerderij komen, net als zij. Er zijn steeds minder boerenzonen.

Ze is blij dat er nog genoeg jongeren zijn die voor de agrarische wereld kiezen en voelt zich prima thuis in het internationaal georiënteerde Wageningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.