Pluimveehouderij

Achtergrond

Slachterijen slachten zo min mogelijk kuikens

Het blijft tobben op de kuikenmarkt. De prijzen staan onder druk en die druk lijkt alleen maar toe te nemen.

De tijden dat slachterijen uitkeken naar een volgende impuls in de hoop op verbetering, liggen al een tijdje achter ons. Slachterijen kijken nu vooral naar de kostenkant.

Pluimveehouder begint het goed te voelen

In 15 weken zijn de contractprijzen bijna 8 cent gedaald. De pluimveehouder begint het daarmee nu ook goed te voelen. Sommige slachterijen worden neergezet als trendsetter als ze een nieuwe prijsverlaging bekend maken. Maar het is niet de ene of de andere; alle slachterijen verlagen hun contractprijzen. Dat doen ze stapsgewijs. Tussen weken met een daling zit soms ook een week met vlakke koers om niet uit de pas te lopen met andere slachterijen en om trouwe leveranciers niet te hard te raken.

Verliezen lopen versneld op

Het liefst zouden slachterijen de contractprijzen veel sneller laten dalen. Vooral afgelopen week zijn de verliezen versneld opgelopen, volgens slachterijen. De pijn zit vooral bij de opbrengstprijzen van de borstkappen en de filets. Ten opzichte van de top, ruim 3 maanden geleden, is de prijs van een kilo kappen met € 0,70 gedaald. Doorvertaald naar levende kip is dat een teruggang van € 0,17 per kilo.

Zo min mogelijk slachten

Naast kostenreductie door bijvoorbeeld het inkrimpen van werkvoorraden die ook aan waarde verliezen, nemen slachterijen drastischer maatregelen: ze slachten zo min mogelijk. Daar waar anders extra kip snel rendeert omdat de vaste kosten al zijn goedgemaakt, nemen ze nu de laatste wagens vol niet. Dan hoeft de verkoopafdeling niet te drukken om het kwijt te raken en schaadt het de bestaande afzet niet.

Noteringen vrije kuikens zakken opnieuw

Daardoor is het moeilijker vrije kuikens te plaatsen. En voor komende week wordt ook nog een wat hogere aanvoer verwacht. Hoewel vrije kuikens deze week nog goed te plaatsen zijn, zakken daarom de noteringen van de vrije kuikens komende week opnieuw. Dit ondanks dat ze al ruim een stuiver lager staan dan de contractprijzen. Vrije kuikens staan volgende week voor € 0,79 tot € 0,81 per kilo op het bord.

Ook de contractprijzen gaan volgende week opnieuw omlaag. Bij de meeste slachterijen gaat er een cent af. De VCN verliest driekwartcent en komt uit op € 0,7525 per kilo.
Opvallend is dat de Belgische noteringen stabiel blijven. De ABC-prijs blijft staan op € 0,82 per kilo, vrije kuikens in Deinze op € 0,78 tot € 0,80 per kilo.

Aanbieders uit Polen en Oekraïne duiken onder de prijzen

De prijsdruk is het gevolg van een krachtmeting met het buitenland. Vooral aanbieders uit Polen en Oekraïne duiken onder de prijzen die hier op de vleesmarkt gelden. Als daarop hier een verlaging volgt, duiken zij opnieuw.

Dus niet de hoogtijdagen die verkoop stimuleren, maar andere ontwikkelingen vormen nu de strohalm om je aan vast te klampen. Zoals het geluid dat de Poolse pluimveesector onder de huidige prijzen niet kan verdienen. Dat kan de vicieuze cirkel doorbreken. Want als de verkoopprijzen stabiliseren, valt de daling van de kuikenprijzen ook beter in te schatten.

De gevolgen van een eventuele brexit over een paar weken vergroten de zorgen juist. De prijsdruk op de contracten blijft dus ook de komende weken nog groot.

Prognose: prijsverlaging.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.