Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt loopt vlot door

Met dalende temperaturen en guurder wordend weer komt het kerstgevoel weer dichterbij.

In ieder geval bij de verwerkende industrie; die is weer begonnen aan de productie van kerstwaren. Omdat het hen deze zomer niet lukte om strategische voorraden te vormen, tonen ze zich een gedreven koper op de eiermarkt. Dat legt direct een ferme bodem in de markt.

Hoge eierconsumptie

Daarbij is de eierconsumptie ook hoog voor de tijd van het jaar. Dat houdt de markt mooi leeg. En doordat de voorraden ook nu beperkt zijn, wordt de redelijk grote aanvoer goed opgenomen.

De eierprijzen gaan dan ook omhoog. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram gaat van € 7,28 naar € 7,37 per 100 stuks. Witte eieren van dat gewicht stijgen een cent meer en komen daarmee uit op € 6,67 per 100.

Grootste prijsstijging bij kleinste eieren

Daarbij is het opvallend dat de grootste prijsstijging bij de kleinste eieren wordt geboekt. De NOP richtprijs voor S-en stijgt € 0,16 tot € 0,21 per 100. Terwijl M-en een dubbeltje omhoog gaan. Boeren die kleine eieren hebben staan daar niet van te kijken. Zij ervaren dat de eieren ongeveer uit de schuur getrokken worden. Handelaren komen van ver ongeveer dagelijks kleine vrachtjes halen. Kennelijk zijn er weinig.

Dat de industrie goed meedoet blijkt uit de kooieierprijs. De NOP richtprijs stijgt € 0,04 per kilo. Dat komt per 100 eieren neer op een plus van een kwartje. Dat is duidelijk hoger dan de toename bij scharrel.

Gunstige stemming

De gunstige stemming en licht stijgende prijzen zullen ook deze week aanhouden. En dan is 1 november ook nabij. Vanaf dat moment zit door de aanloop naar kerst prijsval er niet meer in en worden eieren alleen maar duurder. Dus de gunstige stemming houdt aan.

Prognose: licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.