Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt in evenwicht

De eiermarkt kende deze week weinig beweging. Waar de prijzen een aantal weken geleden nog licht stegen, staat de markt nu ook prijsmatig stil.

Er is geen beweging naar boven, maar zeker ook niet naar beneden. Handelaren hebben wel het gevoel dat het deze week iets stroever liep dan de week ervoor. Het is niet meer ‘breng maar een vracht’, maar klanten vragen eerst naar wat de eieren kosten. Dat betekent dat ze ook andere aanbiedingen hebben gehad. Evengoed loopt wel alles weg en blijft er geen voorraad over.

Gezonde vraag

Het aanbod is er, maar daar staat een gezonde vraag tegenover. En iedereen doet mee, ook de verwerkers. Daardoor is de onderkant van de markt heel sterk. Dat komt ook tot uitdrukking in de kooieiermarkt. Die gaat opnieuw wat omhoog. De Franse prijs ligt 3 hoger dan vorige week. De NOP richtprijs voor kooieieren stijgt van € 0,907 naar € 0,933 per kilo. Dat betekent dat de industrie goed mee doet.

Noteringen voor scharreleieren

De noteringen voor scharreleieren bewegen nauwelijks. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram staat komende/deze week 1 cent hoger dan deze week op € 7,28 per 100 stuks. Witte scharreleieren van die maat leveren 4 cent in. Deze gaan van € 6,61 naar € 6,57 per 100.

Ook de WeserEms blijft nagenoeg onveranderd. Alleen de bruine S-en en witte M-en stijgen een paar cent. Bruine M-eieren blijven onveranderd op € 7,20 per 100 stuks.

Aanbod stijgt

Handelaren en pakstations merken wel dat het aanbod toeneemt. Het aantal eieren uit België groeit weer. Bedrijven die geruimd zijn om vogelgriep zijn weer herbevolkt en komen weer in productie. En ook Nederlandse bedrijven die in de zomer leeg stonden beginnen weer te leveren.

Geen stimulans aan de prijs

Tegenover het stijgende aanbod staat ook een toenemende vraag. Echter doordat die twee elkaar opheffen geeft dat geen stimulans aan de prijs. Over een week of twee beginnen de verwerkers met de aanloop naar Kerst. Op de consumptiemarkt komt die extra vraag pas in de laatste weken. Een prijsexplosie lijkt er daarom niet in te zitten. De kans op een langzaam stijgende markt is reëler. Zover is het nog niet; de eiermarkt zal volgende week eerst weer een pas op de plaats maken.

Prognose: stabiele prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.