Pluimveehouderij

Achtergrond

Eieren weer vlot verkocht

De eiermarkt blijft net als in voorgaande weken een vriendelijke stemming houden.

De verwerkende industrie heeft eieren nodig voor de productie van kerstartikelen. Inkopers daarvan zijn actief en kopen gretig in. Dat legt een stevige bodem in de markt, maar houdt ook de markt schoon. Voorraden zijn er nauwelijks en die ontstaan ook niet op deze wijze. Aan het begin van de week was het volgens eierhandelaren nog wat rustiger, maar aan het eind van de week nam de vraag weer toe, waardoor er toch weer geen ei is blijven staan.

Vlot verkocht

Dat betekent ook dat de industrie serieus moet betalen voor eieren. En dat doen ze ook. Maar ook andere marktsegmenten lopen prima. Ook brekerijen nemen vlot eieren af en de consumptie loopt ook uitstekend door. Of het nu biologische-, Freiland- of scharreleieren betreft en of ze nu groot of klein zijn: ze worden allemaal vlot verkocht.

Gestage toename

Het is echter niet zo dat de prijzen met 10 cent tegelijk omhoog schieten, maar de noteringen blijven wel gestaag toenemen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt € 0,08 naar € 7,45 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht plussen een dubbeltje naar € 6,77 per 100. De Duitse WeserEms-notering voor scharreleieren stijgt € 0,10 tot € 0,15 per 100. Bruine M-en gaan € 015 omhoog naar € 7,53 per 100. Bruine S-en stijgen zelfs € 0,20 naar € 4,70 per 100.

Kooieiernoteringen

De goede afzet naar de industrie is ook terug te zien in de kooieiernoteringen. De NOP-richtprijs voor kooieieren doorbreekt volgende week de € 1 grens. De notering gaat van € 0,973 naar € 1,008 per kilo. De Franse Rungis industrie-notering stijgt 2 cent naar € 0,99 per kilo. De WeserEms-notering voor kooieieren stijgt € 0,10 tot € 0,18 per 100. Witte M-en doen na een stijging van 18 cent € 6,93 per 100. Witte S-en gaan zelfs € 0,33 omhoog naar € 4,73 per 100.

Verwachting

De verwachting is dat de positieve weg vastgehouden wordt. De aanvoer zal niet drastisch veranderen. Hoewel sommigen beweren dat er nog de nodige hennen aan de leg komen, bestrijden anderen dat. Dan zouden de s-en immers niet zo flink stijgen als ze nu doen. Kortom: een gezonde markt die koers lijkt te houden.

Prognose: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.