Pluimveehouderij

Achtergrond

Contractprijzen vleeskuikens omlaag

De afzet van kip blijft moeizaam lopen. Dat heeft zijn weerslag op de vleeskuikenmarkt.

Na de prijsval van de vrije kuikens staan op de vleeskuikenmarkt nu de contractnoteringen steeds meer onder druk. Het aanbod is minder een spelbreker. De aanvoer is deze week wat kleiner dan de slachterijen hadden verwacht. Daar profiteerden aanbieders van vrije kuikens van. Niet dat die hogere prijzen beuren, maar voor het eerst in weken liepen de dieren wel weer weg.

De beslissing vorige week om niet de zachte heelmeester te zijn, maar door te pakken door de Barneveldse noteringen van de zwaardere vrije kuikens gelijk te trekken met de lichte, pakt goed uit. Slachterijen lieten de dieren links liggen en drukten hun slachtvolume. Nu de prijzen 4 cent lager zijn, nemen slachterijen de dieren weer op. En ook voor de eerste dagen van volgende week zijn al afspraken gemaakt. Zowel de handel als slachterijen verwachten dat de noteringen van vrije kuikens op het huidige niveau van € 0,80 tot € 0,82 per kilo levend gewicht blijven.

Grotere prijsverlagingen door slechte prijzen aan verkoopkant

De druk zit nu bij de contractprijzen. Slachterijen zeggen de verliezen niet langer alleen te kunnen dragen. Zij vertalen de prijsverlagingen die zij de afgelopen weken aan de verkoopkant moesten incasseren door naar de producenten. De tijd van hopen op verbetering, kijken naar de concurrent of die wel beweegt en compassie met trouwe leveranciers lijkt voorbij; de prijsverlagingen worden groter.

Esbro draait het hardst aan de knoppen met een verlaging van 2 cent naar € 0,805. Frisia Food en de Remkesprijs van GPS dalen 1,5 cent naar respectievelijk € 0,78 en € 0,86 per kilo. Jan van Ee verlaagt net als de VCN met een halve cent en komt uit op € 0,795. De VCN staat voor volgende week op € 0,76 per kilo. Clazing, die afgelopen twee weken 2,5 cent verlaagde, houdt komend week zijn notering stabiel op € 0,815.

De Belgische noteringen geven komende week ook wat toe. De ABC-prijs daalt met een cent naar € 0,82 en vrije kuikens in Deinze gaan 3 cent omlaag naar € 0,78 tot € 0,80 per kilo.

Geen prijsherstel voor kerst

De pijn komt vooral doordat de markt zich opnieuw zet nu Brazilië na 2 jaar weer volop filet levert. Dat kunnen zij voor lage prijzen, omdat de Brazilianen hun vierkantverwaarding goed op orde hebben en lage kosten hebben. Ook uit Oekraïne komt het nodige kippenvlees.

Tot kerst wordt geen prijsherstel verwacht. Pluimveehouders leggen nog volop op, daarmee hebben de Nederlandse slachterijen de eerste tien weken nog ruim voldoende aanvoer. Het huidige prijspeil van de vrije kuikens wordt daarmee als nieuwe peil voor de contacten inclusief toeslag genoemd.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.