Pluimveehouderij

Achtergrond

Contracten maken pas op de plaats

Het blijft moeizaam lopen op de pluimveevleesmarkt.

In de stallen zit de groei er goed in, dus is het aanbod ook deze week weer ruim voldoende. En zelfs groter dan dat slachterijen kunnen verwaarden. Het gevolg: slachterijen trappen op de rem.

Vrije kuikens

De notering van vrije kuikens in Barneveld daalt een cent en komt daarmee over de gehele linie uit op € 0,78 tot € 0,80 per kilo. Maar het is nog maar de vraag of slachterijen voor dat bedrag wél lust tonen om te kopen. In de herfst is de verkoop altijd wat moeizamer, maar om in oktober al te beginnen in te vriezen willen slachterijen niet omdat het zicht op herstel dan nog ver weg is. Naast het vastleggen van geld in voorraden brengt invriezen ook kosten met zich mee. Daarom kopen slachterijen liever geen kuikens bij en slachten ze minimale hoeveelheden. Dat drukt de noteringen van vrije kuikens.

Contractprijzen

De correctie bij de contractprijzen is komende week minder groot dan afgelopen weken. Esbro (€ 0,795), Jan van Ee (€ 0,785), Frisia Food (€ 0,765) en de Remkes-prijs van GPS (€ 0,845) noteren stabiel volgende week. De VCN daalt ‘slechts’ een kwart centje naar het ronde bedrag van € 0,75 per kilo levend. Slachterijen maken na de prijsverlagingen van afgelopen weken weer even een pas op de plaats om internationaal ook in de pas te blijven lopen. De Belgische noteringen doen komende week wel een stapje terug. Zowel de prijzen van de vrije kuikens in Deinze als de contractkippen dalen een cent. Deinze komt daarmee op € 0,77 tot € 0,79 en de ABC-prijs gaat naar € 0,81 per kilo.

8 cent gedaald

In vijftien weken zijn de contractprijzen bijna 8 cent gedaald. Dat is ruim 18 cent op een kuiken van gemiddeld 2,3 kilo. De pluimveehouder begint het daarmee nu ook goed te voelen. Op een gemiddeld bedrijf met 120.000 kuikens en 7,5 rondes per jaar komt de jaaropbrengst dan € 165.000 lager uit. Verbetering is nog niet in zicht. Na een week van stabiliteit is de verwachting dat de contractprijzen volgende week verder zullen dalen.

Prognose: prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.