Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Zonnepark: van duurzame kip naar duurzame energie

Drenthe heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Voormalig pluimveehouders Henk Heukers (59) en Sandra van de Hoef (60) willen hieraan meewerken. Ze gaan in Assen een perceel van 3 hectare omzetten naar een zonnepark met 14.000 zonnepanelen.

De bijna 2.000 scharrelkippen zijn inmiddels vertrokken van het bedrijf. Heukers, geboren en getogen op het bedrijf, begon 30 jaar geleden als biologisch groenteteler en pluimveehouder en wil graag eindigen als zonneboer.

Sandra en Henk Heukers gaan in Drenthe investeren in een zonnepark op de 3 hectare achter het bedrijf. De pluimveestal wordt gesloopt. - Foto: Hans Banus
Sandra en Henk Heukers gaan in Drenthe investeren in een zonnepark op de 3 hectare achter het bedrijf. De pluimveestal wordt gesloopt. - Foto: Hans Banus

Waarom gaan jullie stoppen met boeren en investeren in zonnepanelen?

“Een zonnepark lijkt ons de best mogelijke optie om de grond tot waarde te brengen. We kunnen de gebouwen slopen en het asbest op de schuren saneren. We zien het zonnepark ook als een soort pensioenvoorziening, als boer hebben we dat niet opgebouwd. De scharrelstal is sterk verouderd en uitbreiden met pluimvee is niet mogelijk wegens de woonwijk Kloosterveen op steenworp afstand.”

Lees ook: Zonnepark niet zonder meer aantrekkelijk

Zijn er bezwaren vanuit de naastgelegen woonwijk?

“Tot op heden niet en dat verwachten we ook niet. Een betere locatie voor een zonnepark kunnen we ons niet bedenken. Het perceel ligt ver genoeg van de woonwijk vandaan. Daarnaast staat ons huis ervoor en is het perceel omringd door groen. Bovendien liggen we in een gebied waar de gemeente het aanleggen van zonneparken heeft toegestaan.”

Door het grote aantal aanvragen van zonneparken, zijn in bepaalde gebieden van Drenthe capaciteitsproblemen. Houden jullie daarmee rekening?

“Dat klopt, maar wat dat betreft zitten wij op een gunstige locatie. We zitten 40 meter van een centrale van Tennet en voor ons huis is een nieuwe dikke kabel voor de spoorlijn aangelegd omdat Prorail meer stroom nodig had. Dus wat betreft de teruglevering van stroom voorzien we geen problemen, zoals wel het geval is in andere gebieden van Drenthe.”

Welk hobbels moeten jullie nog nemen?

“We zitten nog midden in de procedures. We hopen de omgevingsvergunning, die inmiddels is aangevraagd, voor 12 maart binnen te hebben. Dan kunnen we de SDE-subsidie aanvragen. Zonder deze subsidie gaat het hele verhaal niet door. Daarnaast moeten we de financiering voor de zonnepanelen nog rond krijgen, dat is ook afhankelijk van de vergunning en subsidie. Gelukkig krijgen we hulp van een adviesbureau, maar het risico van de investering dragen we zelf.”

Lees ook: Wat zijn de fiscale gevolgen bij aanleg zonnepark?

Wanneer verwachten jullie dat het zonnepark klaar is?

“Het zal nog wel een jaar duren voordat het zonnepark achter ons huis gerealiseerd is. Maar we zien het nog steeds zonnig in, anders begin je er ook niet aan.”

Laatste reacties

 • edke

  moet gewoon worden verboden (tot dat alle daken vol liggen) om landbouwgrond vol te zetten met zonnepanelen

 • massy

  edke jij hebt zelf niet de mogelijkheid zeker om zonnepanelenveld aan te leggen of is het de AFGUNST.

 • maiskolf

  saldo zijn nou niet dermate hoog om dat te vinden Edke.. als een boer een beter verdienmodel heeft met zonnepanelen op zijn land, geef ik hem groot gelijk..

 • HeinCarien

  Ieder voor zich in NL. God voor ons allen....

 • s.hit

  30 jaar boer geweest en geen pensioen op kunnen bouwen.
  Boeren zijn de moderne slaven!
  Alles gaat naar de tussenhandel en de supermarkten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.