Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Voorzichtig optimisme op vleeskuikenmarkt

De vlag gaat nog niet uit, maar de druk lijkt langzaam iets van de ketel te gaan op de vleeskuikenmarkt.

Deze kwam al goed door de feestdagen, maar ook deze week liep het goed door. Door het schuiven in de planning volgt begin januari meestal een prop in de aanvoer. Die is er nu ook wel, en qua grootte ook vergelijkbaar met andere jaren. Maar de grotere aanvoer loopt wel goed weg. Slachterijen vriezen niet meer in, maar beginnen de voorraden weer wat af te bouwen. Nu de reguliere weken weer op gang komen, komen ook de bestellingen van de wat lucratievere klanten weer binnen bij de slachterijen. Dus is er ruimte voor voorzichtig wat optimisme.

Stabiele notering vrije kuikens

De notering van de vrije kuikens in Barneveld kon vorige week de prijsdruk met moeite doorstaan en noteerde toen stabiel. Deze week bleek het makkelijker om de notering onveranderd te houden, hoewel het ook niet zonder discussie ging. Met name de slachterijen laten weten dat de markt nog steeds ruim voorzien is van slachtrijpe dieren.

Positieve stemming in markt

Met € 0,78 tot € 0,80 zitten de vrije prijzen op een laag niveau, maar het is wel een niveau waarop verschillende slachterijen toch de vrije kuikens oppakken om de haken vol te krijgen. Andere slachterijen doen voor dit geld nog niet mee.

Het huidige extra aanbod door het doorschuiven ijlt de rest van de maand nog na, maar in februari verwachten marktpartijen dat de aanvoer wat terugloopt. Die verwachting geeft nu al wat een positieve stemming in de markt: ‘Het is wel slecht, maar niet meer zo slecht als het geweest is’.

Eind aan daling contractnoteringen

Niet alleen de vrije prijzen bleven gelijk, ook aan de daling van de contractnoteringen kwam een eind. GPS hield zijn Vernieuwde Notering op € 0,81, Frisia Food bleef stabiel op € 0,815, Clazing op € 0,825 en Esbro liet zijn notering op € 0,845 onveranderd. De VCN wordt berekend over de ontwikkeling in 2 weken, dus die daalde nog wel wat: de € 0,78 is 0,2 cent lager dan vorige week.

Het wegwerken van het extra aanbod door schuiven met de feestdagen zal de rest van januari nog duren. De verwachting is dan ook niet dat direct verbetering inzet, maar dat de huidige stabilisering ook komende week meer vorm krijgt.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Eén reactie

  • tinusje

    wat langer leegstaan is beste

Of registreer je om te kunnen reageren.