Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Prijs vrije kuikens stijgt opnieuw

Het aanbod van vleeskuikens was tot vandaag nog ruim voldoende. Maar vanaf morgen neemt de aanvoer af.

Het overschot is weggewerkt en slachterijen gaan deze week voor het eerst in weken weer redelijk leeg het weekend in. Volgende week is het aanbod duidelijk minder en zullen ook de slachtgewichten weer op een normaal niveau zijn.

Prijzen vrije kuiken in Barneveld omhoog

Slachterijen hebben door de lagere aanvoer de keus tussen vrije kuikens bijkopen of hun personeel eerder naar huis sturen. Beide zal gaan gebeuren. Het was een impuls voor de prijzen van de vrije kuikens in Barneveld. Na een stijging van 4 cent deze week, komt er volgende week 3 cent bij de prijs op. Vrije kuikens leveren dan € 0,85 tot € 0,87 per kilo op. Een niveau waarbij ze de contractprijzen inclusief toeslagen benaderen. De contractprijzen blijven opnieuw gelijk. De VCN staat volgende week op € 0,78, GPS blijft op € 0,81 en Esbro op € 0,845 per kilo staan.

De slachterijen willen de verminderde aanvoer van de komende weken gebruiken om aan de verkoopkant uit het dal te kruipen. Want het zijn niet de lopende afspraken waar het knelt. De pijn zit hem in de grotere aanvoer die moet worden afgezet op de overschotmarkt. De prijs daar is daardoor gekelderd naar een erg laag niveau. Maar bij verminderd aanbod slinkt die markt ook als eerste.

Slachterijen hopen op impuls

Slachterijen hopen dan ook vurig dat het verminderde aanbod er niet alleen toe leidt dat ze volgende week geen filet meer in de vriezer hoeven te rijden, maar dat het echt een impuls aan de vleesmarkt geeft. Dat maakt de komende 2 weken tot belangrijke weken: moeten we hiervoor blijven produceren of leeft de markt weer op? Dat zal blijken.

De verwachting is dat de contractprijzen stabiel blijven, maar de vrije kuikenprijzen zullen ook volgende week opnieuw een stap omhoog maken. Slachterijen vinden het niet erg dat de vrije prijzen daarmee boven de contractprijzen uit gaan steken. Ze hebben dan de keuze tussen bijkopen en de slachterij vol houden om de kosten over veel kilo’s te verdelen of om minder te slachten. Tegelijk geeft het wel een signaal naar de vleesmarkt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

 • Probe

  Nu Lammers in België weer mag slachten en Frisia een sterke nieuwe eigenaar heeft zal de strijd om levende kuikens weer losbarsten zodat de contractprijzen en toeslagen weer vlot gaan stijgen. Let op uw afspraak . Toeslag niet langer dan 2 koppels afspreken.

 • jp.bierema

  Nu nog eens zorgen dat je telkens duidelijk de prijzen vermeld met daarachteraan incl. BTW Jacco Keuper. Maar beter voor de sector is excl. BTW omdat de kopers van ons product de indruk willen wekken dat er goed betaald wordt. Tenslotte klinkt 88 cent beter dan 80,73 cent.
  Want om een voorbeeld te noemen de Vernieuwde Contract Notering is 71,5 Eurocent excl. BTW. Grof gezegd Jacco is dat een waardeloze k..prijs. De 9% BTW kopen we niks voor. Die hele VCN is trouwens een farce, niemand maar dan ook werkelijk niemand die daarvoor kippen mest. Die prijs is zo'n beetje 10 cent buiten de werkelijkheid en moet dus weer met toeslagen worden rechtgetrokken, dat klopt gewoon niet.
  Jullie moesten je niet laten gebruiken om de notering incl. BTW te vermelden. Voerleveranciers daarentegen geven altijd een prijs excl. BTW en zo hoort het ook. Op de creditnota van een slachterij staat een heel verhaal van in en ex waarbij sommigen door de bomen het bos niet meer zien.
  Dat gebeurd niet in de piepers, uien,peen,graan. Nergens niet. Maar wel in de kuikens. Die vermelding moet worden uitgebannen. Daar ligt ook een taak van LTO en NVP, maar die doen NIKS daaraan.
  Jan Pieter Bierema

Of registreer je om te kunnen reageren.