Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘Oriënteren op vleesconcepten’

Auke en Wikje Cnossen hebben hun vleeskuikenbedrijf in het Friese Suawoude uitgebreid met een vijfde stal. Ze produceren voor de gangbare markt. Meedraaien in een vleesconcept is op termijn een serieuze optie. Morgen 11 januari is er een open dag.

Auke en Wikje Cnossen runnen sinds 1997 een vleeskuikenbedrijf in het Friese Suawoude, aanvankelijk in samenwerking met de vader en broer van Auke Cnossen. “Ik kom oorspronkelijk van een melkveebedrijf. Mijn broer is daarmee verdergegaan. Ik stond open voor een andere uitdaging. Nu hebben we beide ons eigen bedrijf”, vertelt Cnossen. Door bovengemiddeld te draaien lukte het Auke en Wikje Cnossen het bedrijf in 1998 en 2010 uit te breiden. Met de recente stalbouw stijgt het aantal kuikenplaatsen naar 190.000.

Lees verder onder de foto.

Wikje (46) en Auke (46) Cnossen poseren in de nieuwe vleeskuikenstal. - Foto's: Anne van der Woude
Wikje (46) en Auke (46) Cnossen poseren in de nieuwe vleeskuikenstal. - Foto's: Anne van der Woude

Wanneer zijn jullie met de stalbouw begonnen?

“Voor de bouwvak is het grondwerk gedaan en de fundering gelegd. Na de zomervakantie is de stalbouw verdergegaan. Net als onze andere stallen is ook de nieuwe stal 76 meter lang en 22 meter breed.”

Hoe is de stal ingericht?

“De stal is ingericht met 6 drinklijnen en 5 voerlijnen. Met behulp van een warmtewisselaar wordt het drinkwater voorverwarmd tot 20 graden. Voorheen kwam het drinkwater rechtstreeks uit de bron bij de kuikens. We hopen dat het voorverwarmde drinkwater leidt tot een betere vertering en een drogere vloer. De stal is aangesloten op een warmtewisselaar, voor de reductie van ammoniak en fijn stof. We hebben lichtplaten in het dak gemaakt, zodat de kuikens over daglicht beschikken. We hebben gebouwd volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij.”

Lees verder onder de foto.

De staldaken op het bedrijf worden bedekt met zonnepanelen. Er is rekening gehouden met de lichtplaten in het dak.
De staldaken op het bedrijf worden bedekt met zonnepanelen. Er is rekening gehouden met de lichtplaten in het dak.

Waarom hebben jullie gekozen voor een MDV-stal?

“We hebben gewikt en gewogen of we dat wilden doen. Met een MDV-stal kies je automatisch voor een lagere bezetting. We zetten nu 18 kuikens per vierkante meter op. Voorheen ging het om 22 dieren. Afgezien nog van de fiscale voordelen bij de stalbouw leek het ons met het oog op de toekomst toch een verstandige keuze om voor een MDV-stal te kiezen. We produceren nu voor de gangbare markt. Maar ik sluit niet uit dat we nog eens voor een vleesconcept kiezen. Daarmee zouden we de extra investering in de lichtplaten kunnen terugverdienen. We hebben nog geen concreet concept op het oog. We zijn ons aan het oriënteren. Voorlopig blijven we werken met een 7-weekse planning, met 1 keer tussentijds uitladen van kuikens.”

Wat zijn verder uw toekomstplannen?

“Op al onze 5 stallen worden zonnepanelen gelegd. In totaal gaat het om 4.000 panelen. Om dat te realiseren was netverzwaring nodig. De zonnepanelen maken ons energieneutraal. We doen veel op het gebied van duurzame productie. We werken ook al 15 jaar met een houtkachel. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst nog een stal bijbouwen. Daarbij is het niet direct onze wens om in dieraantallen te groeien. Met een extra stal kunnen we met 190.000 kuikens meedraaien in een vleesconcept.”

Open dag

Op vrijdag 11 januari organiseren Auke en Wikje Cnossen een open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan De Warren 5 in Suawoude.

Eén reactie

  • Tonnis

    Hier blijkt maar weer uit dat het aanschaffen van pluimveerechten, bedrijfsontwikkelingen niet in de weg staat. Chapeau

Of registreer je om te kunnen reageren.