Pluimveehouderij

Achtergrond

Kippenvlees goed verkocht rond feestdagen

De vleeskuikenmarkt is de feestdagen goed doorgekomen.

Zowel in de kerstweek, als deze week liep de verkoop goed door. Slachterijen zijn goed leeggekomen en er was soms ruimte om vrije kuikens bij te kopen. Dat hield de notering voor vrije vleeskuikens in de benen. Deze noteerde onveranderd op € 0,78 tot € 0,80 per kilo.

De meeste contractprijzen gingen wel wat omlaag. Zo noteren Clazing, Jan van Ee en Esbro € 0,01 lager. Esbro komt daarmee op € 0,845, de andere twee op € 0,825 per kilo levend gewicht. GPS verlaagde met 0,8 cent naar € 0,81, maar Frisia Food bleef stabiel op € 0,815. De VCN daalde 0,3 cent naar € 0,782 per kilo.

Volgende week is de eerste normale week na de feestdagen. Die wordt bepalend voor de prijsontwikkeling in januari: blijven vraag en aanbod in balans als slachterijen weer volop in productie zijn, de verwerkende industrie weer op gang is, maar ook consumenten weer in hun normale ritme zijn.

Contrast

Zeker nu een slachterij in België is uitgevallen, is het aanbod nog steeds ruim voldoende. Maar dat er niet veel doorschuift is daarbij een opsteker. Het zou mooi zijn als de prijsdaling stopt, zodat vanuit daar aan herstel kan worden gedacht, is het positieve sentiment dat in de markt ontstaat. Een belangrijke sleutel daarvoor is de vleesmarkt. En die blijft stroef lopen. Slachterijen geven aan dat ze borstkappen onder kostprijs moeten verkopen. Een groot contrast met afgelopen zomer, toen de bomen nog tot in de hemel leken te rijzen. Zelfs marktkenners die 40 jaar in het vak zitten zeggen een dergelijke prijsval nog niet eerder meegemaakt te hebben.

Prognose: prijsdruk houdt aan

Of registreer je om te kunnen reageren.