Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt heeft de bodem bereikt

De eiermarkt heeft een goede week achter de rug.

Er lijkt een eind te zijn gekomen aan de prijserosie die sinds de feestdagen aan de gang was. De prijs van kooieieren vertoont zelfs een stijging.

De markt ziet er volgens eierhandelaren dan ook goed uit. De consumptie is goed en er is brede afzet. Er zijn voldoende eieren in aanbod, maar de markt heeft een gezonde ondertoon. De propjes eieren die overbleven na de feestdagen zijn weg. Er wordt momenteel alleen gewerkt met verse aanvoer en die kan goed geplaatst worden.

Lees verder onder de grafiek.

Pasen

Hoewel de paasdagen eind april nog ver weg lijken, moeten de sausen en andere industriële producten zeker een week of 3 eerder klaar zijn. Daarom begint de industrie zich ook weer nadrukkelijker te melden als koper. Dat zorgt voor een omslag bij de kooieierprijs: na een flinke daling van ruim € 2 in 5 weken, wist deze daardoor zelfs weer wat te stijgen. Vorige week stond de NOP-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram op € 4,89, deze week op € 4,94 per 100 stuks.

Voorraden aanleggen

Ook de kokerijen leggen weer voorraden aan. De WeserEms-notering voor witte scharreleieren bleef daarop gelijk en die van kooieieren in de maat M stegen 15 cent naar € 6 per 100 stuks.

De notering van de scharreleieren loopt nog wel wat terug. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram dook onder de € 7-grens (van € 7,01 naar € 6,93 per 100). Witte scharreleieren van dat gewicht daalden ook 8 cent en brengen € 6,65 op.

Lees verder onder de grafiek.

Spotmarkt

Op de spotmarkt brachten scharreleieren echter zeker niet minder op deze/afgelopen week. De daling bij de richtprijs komt volgens ingewijden vooral door het brede scala aan soorten in dit segment. Standaard eieren lopen goed weg, maar naar eieren met allerlei extra specificaties is zelfs een levendige vraag.

De vooruitzichten voor volgende/deze week zijn gunstig. Dan zal ook de scharrelmarkt door het dieptepunt heen zijn. Een tikkeltje erbij moet zeker mogelijk zijn, zowel bij scharrel als kooi.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.