Pluimveehouderij

Achtergrond

Doorgeschoven slachtkuikens tot 200 gram zwaarder

In januari is er de traditionele prop in de aanvoer van vleeskuikens aan de slachterijen.

Door het schuiven in de planning rond de feestdagen volgt begin januari meestal een prop in de aanvoer van vleeskuikens. Die is er dit jaar ook en qua grootte ook vergelijkbaar met andere jaren. Vorige week leek sprake van een kleine opleving. Voor het eerst in weken liepen slachterijen weer leeg zonder in te vriezen. Die opleving werd echter veroorzaakt doordat 2 slachterijen kampten met een storing. Daardoor schoven slachtingen door, was er minder geslacht product aan te bieden en vraag en aanbod daardoor beter in evenwicht.

Deze week loopt het aantal slachtingen volgens planning. Het aanbod van slachtrijpe dieren is ruim, maar dat is niet eens het probleem. Dieren die op gepland moment komen, hebben normale gewichten, maar koppels die zijn doorgeschoven, zijn 100 tot 200 gram zwaarder dan de gebruikelijke gewichten waarmee slachterijen werken. Daardoor stijgt bij gelijk aantal slachtingen de hoeveelheid af te zetten vlees.

Druk op prijs vleugels en borstkappen

En de vleesmarkt is in januari traditioneel wat minder vlot. Niet alleen als gevolg van mindere verkopen door de overdaad met de feestdagen, maar ook vanwege het eetpatroon. Januari is de tijd voor erwtensoep en boerenkool. Die verdringen gerechten waarbij kip past wat. Dat geeft vooral wat druk op de prijs van de vleugels en de borstkappen.

Toch is de stemming op de markt niet bedrukt. De pijplijn zit al 10 weken vol, maar de achterstand is bijna weggewerkt. De laatste loodjes zijn in dit geval dus eigenlijk ook letterlijk het zwaarst.

Voor weken 5 en 6 is de verwachting dat het aanbod aan slachtrijpe dieren wat minder groot is omdat dat de weken zijn waarin kuikens geleverd worden die rond de feestdagen zijn opgelegd. En dat zijn er minder dan in reguliere weken. Het doorschuiven van slachtrijpe dieren zal een deel van dat gat dichten. Maar de verwachting is dat er daarnaast ook ruimte is voor herstel. De kuikenmarkt zal dan weer meer in evenwicht komen. Dat kan voldoende zijn om dan de prijs van de vrije kuikens weer wat aan te laten trekken.

Noteringen vleeskuikens ongewijzigd

Deze week bleven de noteringen ongewijzigd. Zowel die van de vrije kuikens (€ 0,78-€ 0,80 per kilo), als de contractprijzen bleven gelijk. Zo bleef GPS staan op € 0,81, Clazing hield de € 0,825 en Esbro € 0,845 per kilo. Ook de VCN veranderde niet, maar bleef op € 0,78. Datzelfde geldt voor de Belgische prijzen: de ABC-prijs noteerde onveranderd op € 0,79 en Deinze bleef € 0,76 tot € 0,78 per kilo.

Komende week zal nog eenzelfde beeld geven als deze week. Daarna volgt de adempauze.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.