Pluimveehouderij

Achtergrond

Britse eierproducent wil eerlijker contract

Ook in het Verenigd Koninkrijk neemt de vraag naar vrije uitloopeieren voortdurend toe. De verhouding tussen de eierproducent en de verpakker gaat daar niet gelijk op mee.

De Britse organisatie van producenten van vrije uitloopeieren BFREPA (British Free Range Egg Producers Association) wil een hervorming van de levercontracten tussen boeren en verpakkers. “Die contracten zijn erg eenzijdig in het voordeel van de koper, wat te verwachten valt omdat die verpakker de voorwaarden stelt”, zegt directeur Robert Gooch van de BFREPA.

24 miljoen leghennen

Die bond van producenten van ‘free range eggs’ vertegenwoordigt inmiddels meer dan 500 pluimveehouders met samen rond de 24 miljoen leghennen. ‘’Meer en meer gezinnen, supermarkten, koks en restaurants eisen dat hun eieren komen van kippen die vrij in de buitenlucht rond kunnen lopen. Het aantal producenten dat zich bij ons aansluit neemt dan ook voortdurend toe”, licht de BFREPA toe. De organisatie adviseert de leden over alle technische en bedrijfskundige aspecten van de eierproductie, met het voorkomen van en beschermen tegen vogelgriep als een van de ‘hot items’ van de laatste weken.

Te strikte voorwaarden

Maar ondanks de ook in het Verenigd Koninkrijk voortdurend aantrekkende vraag is de BFREPA bepaald niet tevreden over de behandeling die die eierproducenten krijgen van hun afnemers. “Het evenwicht is volkomen zoek. De verpakkers bepalen alle voorwaarden, inclusief de prijs en de betalingscondities maar ook de kwaliteitseisen, de manier waarop aan de geldende regels wordt voldaan en de eventuele opzegging, terwijl de eierleverancier dat maar voor het slikken heeft. Er is ook een grote verscheidenheid, bijvoorbeeld over de maatvoering van de eieren of over het moment waarop eieren daadwerkelijk overgaan naar de koper, is dat op het moment van levering of als er eenmaal betaald is. Bovendien zijn al die voorwaarden vaak erg strikt met weinig manoeuvreerruimte voor de eierproducent. Er moet echt veel aan verbeteren”, zegt directeur Gooch, die een juridisch adviesbureau heeft ingeschakeld om de contracten te beoordelen.

Eigen modelcontract

De BFREPA heeft inmiddels 40 van die verpakkers rond de tafel gehaald om de zorgen kenbaar te maken en vooral een betere verdeling binnen de keten te bewerkstelligen. Bovendien hebben de leden tot februari de gelegenheid om hun ervaringen door te geven en hun mening te geven over een betere vorm van contractering.

De eierproducenten hebben recht op een eerlijke behandeling die hen ook vertrouwen biedt in de toekomst

Uiteindelijk wil de BFREPA zelf een modelcontract opstellen waar de leden hun klanten dan mee tegemoet kunnen treden. “Dat contract moet dan wel aan alle juridische voorwaarden voldoen, daar zijn we nu druk mee bezig. Als er eenmaal 1 op tafel ligt, dan kan dat ook fungeren als barometer voor de manier waarop onze afnemers met ons omgaan. De eierproducenten hebben recht op een eerlijke behandeling die hen ook vertrouwen biedt in de toekomst zodat ze kunnen blijven investeren in hun bedrijf en ook de eieren blijven produceren waar de consument en de horeca steeds meer om vragen.”

Foto

  • Foto: Bert Jansen

    Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.