Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Wankel evenwicht vleeskuikenmarkt

De vleeskuikenprijzen zijn stabiel. Hoewel de vleeskuikenprijzen stabiel zijn, verandert het gevoel op de markt.

Geen enkele vleeskuikennotering wijzigt deze week. De Vernieuwde Contractnotering staat met € 0,855 per kilo exact gelijk aan de voorgaande 3 weken en 2 cent hoger dan vorig jaar om deze tijd. De vrije noteringen uit Barneveld blijven met € 0,97 tot € 0,99 net onder magische grens van € 1 per kilo staan.

Hoewel de vleeskuikenprijzen stabiel zijn, verandert het gevoel op de markt wel wat. Die gaat wat stroever lopen. De afzet van de poten loopt al langer stroef, dus moesten slachterijen het vooral hebben van de borstkappen en de filets. De afzet daarvan is nog niet slecht, maar ze zijn wel wat over hun hoogtepunt heen.

Aan de andere kant is de aanvoer groter dan de emotie zegt, volgens slachterijen. Er zijn voldoende kuikens, van tekorten is geen sprake meer. En nu de temperaturen gedaald zijn, zit de groei er weer goed in. Slachterijen merken dat aangeboden dieren zwaarder zijn, en vaak ook zwaarder zijn dan de leverancier inschat. Meevallende gewichten zijn voor de pluimveehouder die levert meegenomen, maar als elke kip in Europa 100 gram zwaarder is, is de totale aanvoer zo 5% hoger.

Vleeskuikenmarkt zoekt

Dat maakt dat de markt zoekt. De afgelopen weken is er veel weggeslacht. Maar of de markt prijshoudend blijft of daalt hangt niet alleen van de groei in de stallen af. De bereidheid van slachterijen om bij de huidige prijzen de laatste 10.000 of 15.000 dieren door te slachten om de haken beter gevuld te hebben of dat ze ervoor kiezen dat niet te doen, kan zijn invloed hebben.

Maar ook politieke beslissingen spelen mee. Door het importverbod zitten de vrieshuizen in Brazilië overvol. Als dat vlees weer naar Europa mag komen, zal dat zeker invloed hebben op de uitbetaalprijs voor vleeskuikens hier. Slachterijen betitelen het evenwicht als wankel, maar verwachten ook geen doemscenario‘s.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Laatste reacties

  • jp.bierema

    Woensdagavond is de beurs in Barneveld, vrijdagmorgen kunnen we eindelijk de stemming lezen van onze afnemers en de actuele markt. Kan dat nou niet een beetje eerder Jacco. Bijvoorbeeld op de donderdagmorgen zo rond 10 uur. Het tijdstip wordt door jullie namelijk steeds verder naar achteren geschoven en dat is jammer.
    mvrgr JP Bierema

  • groot boerdam

    En om die stemming op de markt in Barneveld geef jij daar iets om J P. Bierema?
    Het is elk jaar hetzelfde verhaal om deze tijd,ondertussen rijden ze de banden glad om maar kuikens te contracteren maar rijzen de toeslagen de pan uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.