Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt loopt goed door

De vleeskuikenmarkt had geen verkeerde week. Noteringen van levende dieren zijn stabiel. De vleesmarkt verloopt wat moeilijker, maar het geslachte product loopt wel goed weg.

Slachterijen roepen dat de vleeskuikens te duur zijn, maar ze laten er geen lopen. De prijs van levende dieren is dan ook niet gezakt woensdagavond in Barneveld. Vraag en aanbod zijn in evenwicht.

De Vernieuwde Contractnotering staat voor de vijfde opeenvolgende week op € 0,855 per kilo. De vrije noteringen uit Barneveld blijven op € 0,97 tot € 0,99. Alleen Esbro doet, net als 2 weken geleden, een halve cent bij de prijs op. Die notering komt daarmee op € 0,91.

Lees verder onder de grafiek.

Braziliaanse filet op de markt

Aan de andere kant komt er meer druk op de vleesprijzen. Er zijn geluiden dat er al Braziliaanse ongezouten filet op de Europese markt is. Handelaren merken dat de concurrentie toeneemt. Met name Poolse aanbieders kijken meer om zich heen naar nieuwe markten. Nederlandse handelaren geven aan de Polen nu weer tegen te komen op markten waar ze zich een tijd lang niet hebben laten zien. Vooral bij de borststukken is dit merkbaar.

Meer slachthaken dan dieren

Deskundigen vinden het lastig een voorspelling te geven wat de markt gaat doen. Normaal gesproken is de markt hiermee op zijn hoogtepunt en zouden prijzen over 1 week of 2 weken gaan zakken. Echter het aantal slachthaken is groter dan het aanbod aan slachtrijpe dieren. Omdat slachterijen de haken vol willen houden is goed denkbaar dat de markt nog een tijdje op het huidige niveau blijft.

POR-regeling

Vleeskuikenhouders gaan hiervan uit. Zij wijzen erop dat het aanbod van slachtrijpe dieren niet zal stijgen, eerder nog wat zal krimpen. Het aantal pluimveerechten wordt niet meer en met het wegvallen van de POR-regeling zullen kuikenhouders mogelijk een ronde over moeten slaan als ze niet uit dreigen te komen met hun dieraantallen en het aantal toebedeelde rechten.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.