Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Tyson Foods: van kippenhandelaar naar wereldspeler

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn, zoals slachterij Tyson Foods.

Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods slacht zowel runderen, varkens als pluimvee. Sinds kort is het bedrijf ook actief in vleesvervangers en kweekvlees.

Tyson Foods begon tijdens de crisis van de jaren 30 van de vorige eeuw als kippenhandel. Naar mate de tijd vorderde, kwam er steeds meer vraag naar kippen, onder andere doordat kippenvlees in de Verenigde Staten niet op rantsoen werd gesteld in de Tweede Wereldoorlog.

De oorlog legde oprichter John Tyson geen windeieren en het bedrijf breidde zijn activiteiten uit met het opfokken van kippen en later met het maken van voer. Ook het slachten werd uiteindelijk toegevoegd aan het pakket van Tyson.

In de jaren erna breidt Tyson verder uit door overnames en natuurlijke groei en gaat het ook de varkens- en rundvleesbusiness in. Tot 2006 was John Tyson, de kleinzoon van de oprichter, CEO van het bedrijf. Nu is hij nog steeds voorzitter van de raad van bestuur.

Tyson Foods in het kort

 • Hoofdkantoor in Springdale, Verenigde Staten 
 • 122.000 werknemers 
 • Verkoop producten in 117 landen 
 • Verkoopkantoor Cobb-Vantress in Boxmeer, Nederland 
 • Omzet 2017: € 33 miljard ($ 38,26 miljard) 
 • Hoogste beurskoers in 52-weken $ 83,62, laagste $ 57,65

Tyson zit in alle schakels pluimveeketen

In 2017 slachtte de vleesgigant 130.000 runderen, 424.000 varkens en 35 miljoen kippen per week. Tyson is nog steeds helemaal geïntegreerd in de pluimveetak. Het heeft bezittingen in alle schakels van de keten: van broederijen tot pluimveebedrijven en van voerfabrieken tot slachterijen. Recent werd bekend dat Tyson het Amerikaanse Keystone Foods koopt voor een bedrag van € 1,8 miljard ($ 2,2 miljard). Keystone Foods is een belangrijke leverancier van kippenvlees aan McDonald’s.

Tyson Foods heeft bezittingen in alle schakels van de pluimveeketen. - Foto: Mark Pasveer
Tyson Foods heeft bezittingen in alle schakels van de pluimveeketen. - Foto: Mark Pasveer

Tyson Foods investeert in kweekvlees en vleesvervangers

Tyson is tegenwoordig niet alleen meer bezig met de traditionele dierlijke eiwitten. Het investeert ook in alternatieve eiwitten als kweekvlees en vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Zo heeft Tyson een aandeel in het bedrijf Memphis Meats. Memphis Meats houdt zich bezig met de productie van vlees uit dierlijke stamcellen.

Tyson Foods heeft verkoopkantoor in Boxmeer

In Nederland is Tyson beperkt actief in de vorm van het bedrijf Cobb-Vantress. Dit is een fokbedrijf voor vleeskuikens en heeft een verkoopkantoor in Boxmeer.

Handelsbeleid VS treft export Tyson Foods

In 2017 overtrof de slachterij nog alle verwachtingen met een goede omzet en winst. Die waren vooral te wijten aan stijgende verkopen van rundvleesproducten. De vooruitzichten waren toen ook goed waardoor de winstverwachting, positief gestemd, naar boven werd bijgesteld.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoersen Tyson Foods

Tyson ondervindt nu echter veel last van de onzekerheid en maatregelen in het handelsbeleid van onder meer China en de Verenigde Staten. De gestegen importtarieven voor Amerikaans varkens- en rundvlees in China en Mexico, maakt dat er minder geëxporteerd wordt. Daardoor ontstaat er een overschot op de Amerikaanse markt, waardoor de prijs daalt. Als gevolg daarvan daalde de vraag naar kip, omdat dat in vergelijking een duurder product werd. Door deze ontwikkelingen en de onzekerheid over de rest van het jaar, heeft Tyson de winstverwachting dan ook weer aangepast van $ 6,55-$ 6,70 per aandeel naar $ 5,70-$ 6,00.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Laatste reacties

 • marco-vdb

  Zijn de genoemde dieraantallen per jaar of per maand of per week of per dag?

 • C. Kloosterman

  @marco-vdb: het aantal dieren dat genoemd wordt, werd geslacht gedurende 2017.

 • marco-vdb

  Ik heb t zelf maar even opgezocht op de site van Tyson Foods Inc. Bovengenoemde aantallen zijn per week. Goed lezen voordat je iets overneemt van de site, Carolien.

 • C. Kloosterman

  @marco-vdb: Excuses, u heeft gelijk, bedankt! Het wordt aangepast in het artikel.

Of registreer je om te kunnen reageren.