Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Druk op kuikenmarkt neemt toe

De vleeskuikenmarkt loopt moeizamer dan de afgelopen weken. De prijsdruk neemt toe.

Het aanbod aan slachtrijpe dieren is volgens slachterijen ruim. Er blijven geen kuikens lopen, waarmee er ook aan de verkoopkant ruim aanbod is. Slachterijen en uitsnijderijen willen het liefst niet invriezen bij de huidige prijzen. Ze proberen zoveel mogelijk vlees te verkopen.

Concurrentie uit het buitenland

Daarbovenop kunnen slachterijen de concurrentie uit het buitenland merken aan de verkoopkant. Naast de invoer van Braziliaans vlees hebben ook 5 Poolse fabrieken een goede slag geslagen in de vierkantsverwaarding doordat zij nu poten mogen afzetten in China. Daardoor kunnen zij ook de filet voor scherpe prijzen in de markt zetten.

Want vooral de filet wordt tegen lagere prijzen verkocht dan voorheen. In 3 weken tijd is de prijs van borstkappen een dubbeltje gezakt. De afzet van de poten liep al wat stroef, dus daar hoefden slachterijen niet veel meer op toe te geven.

De toenemende druk komt het eerst tot uiting bij vrije vleeskuikens. Na 8 weken stabiel te hebben genoteerd moesten de vrije prijzen in Barneveld vorige week een veer laten. De lichte dieren daalden 4 cent en de zwaardere categorie 3 cent. Deze week zet de daling voort, maar dan in omgekeerde vorm. Voor dieren onder 2.000 gram wordt 3 cent minder betaald en dieren boven dat gewicht 4 cent minder. De noteringen zijn daarbij weer aan elkaar gelijk op € 0,90 tot € 0,92 per kilo levend gewicht.

Ook in België moeten de noteringen wat toegeven. De ABC-prijs daalt een cent naar € 0,93 per kilo. De vleeskuikennotering in Deinze is met € 0,92 tot € 0,94 per kilo 3 cent lager dan vorige week.

De VCN houdt de € 0,855 van vorige week vast. En ook de overige contractprijzen blijven deze week onveranderd.

Prognose: prijsdruk

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Laatste reacties

  • R. B.

    Wel raar als de verkoper van de slager zijn werk deze zomer niet goed gedaan heeft (langere termijn verkoop) de pluimveehouder gekort wordt.
    Kan die dat ook doorberekenen aan de kuiken broederij en de voerboer?
    Laat de slager maar beter zijn best doen.

  • DNW

    In Duitsland zijn de integratieprijzen van alle grote partijen gestegen waarbij een enkele ook al stijging voor de komende weken vermelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.