Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Eierprijzen stijgen weer

De eiermarkt knapt langzaamaan wat op. Nu de vakanties op hun einde lopen neemt de vraag weer wat toe.

De retail heeft een actie gehouden en ook vanuit de kooplieden die hun waar slijten op weekmarkten komt weer meer vraag. De trend is gezet en de prijs ook. Die stijgt. De NOP-richtprijs voor kleine bruine scharreleieren steeg vrijdag 24 augustus € 0,01. Bij gewichtsklasse M kwam € 0,02 bij en L-eieren gingen gemiddeld met € 0,10 omhoog.

Buitenlandse noteringen in de lift

Ook buitenlandse noteringen zitten in de lift. Rungis noteerde € 0,10 hoger. Kooieieren van klasse L komen daarmee op € 6,20. Bruine scharreleieren klasse L gingen bij Weser-Ems van € 7,20 naar € 7,50. Alleen de Amsterdamse noteringen lieten een veer. Daar werden bruine scharreleieren van die klasse juist 5 cent goedkoper.

Twee uitersten aan aanbodzijde

De aanbodzijde kent twee uitersten: het aanbod van kleine eieren is groot en van grote eieren klein. Op zich geen vreemd beeld in de nazomer. Dan worden veel jonge hennen opgezet, zodat ze met kerst een ei van normaal gewicht produceren, maar ook met Pasen nog volop in productie zijn.

Maar ook het weer speelt mee. Bij warmte eten de dieren minder en drinken meer. Ook droogt het ei wat meer in. Een ei dat normaal 64 gram weegt komt dan niet verder dan 62 of 63 gram.

Nu het weer verandert trekt dat wel weer bij. Maar het al nog wel tot oktober duren voordat de structuur in de eieren weer helemaal normaal is.

Prognose: stijging

Laatste reacties

 • info519

  wat een enorme stijging van de prijs....0,01 cent....het oude liedje snel omlaag en niet/langzaam omhoog over de rug vd boer

 • bankivahoen

  Een schande , 1 euro meer voor HONDERD eieren.

 • Almagro

  @bankivahoen, 1 eurocent meer voor 100 eieren.....met de korting eraf zitten we al boven een stuiver!
  En dan zowat 2,50 voor 10 stuks in de supermarkt. Wie nog door wil produceren met het huidige kosten pakket is in ieder geval een echte doorzetter die niet opgeeft en men kan hem niet verwijten dat ie hebberig of veel eisend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.