Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Beter Leven-legkip moet onbeperkt zicht hebben

Om te voldoen aan het Beter Leven-keurmerk 1 ster moeten legkippen vanuit de overdekte uitloop minimaal 5 meter vrij, onbeperkt zicht hebben naar buiten.

Bij Beter Leven-keurmerken 2 en 3 sterren moet dit 10 meter zijn. Dit stelt de Dierenbescherming in een aanvullend conceptbesluit op de Beter Leven-voorwaarden.

In de praktijk wordt soms plexiglas (soms met ribbels) gebruikt, waarbij het beeld dusdanig wordt vervormd dat er geen onbelemmerd zicht naar buiten mogelijk is. Wanneer windbreekgaas, plexiglas of een vergelijkbaar materiaal niet voldoende open/helder is om de kippen 5 (of 10) meter onbeperkt naar buiten te laten kijken, krijgt de pluimveehouder tot de volgende opzet gelegenheid om dit te vervangen en alsnog aan dit criterium te voldoen.

Hele baal stro, luzerne of hooi voor kippen

De Dierenbescherming heeft ook in een aanvullend conceptbesluit aangegeven dat bij de kippen een hele baal (inclusief bindtouwen) stro, luzerne of hooi op de stalvloer moet worden gelegd. Stro in een ruif of in een net is niet zo goed beschikbaar als een strobaal die op de vloer ligt. Kippen willen een afwisselende omgeving, door bijvoorbeeld hoogteverschillen, en samen kunnen scharrelen. Een strobaal op de vloer geeft hieraan goed invulling.

Stro in een ruif of in een net mag niet meer, meldt de Dierenbescherming in een aanvullend conceptbesluit. - Foto: Koos Groenewold
Stro in een ruif of in een net mag niet meer, meldt de Dierenbescherming in een aanvullend conceptbesluit. - Foto: Koos Groenewold

Kippen kunnen niet op een ruif of net springen, er kunnen minder kippen tegelijkertijd bij een ruif of net, het is lastiger voor de kippen om uit een ruif of net strootjes te trekken et cetera, aldus de Dierenbescherming.

Het aanbieden van hangend stro (los of in een baal) in een net of ruif voldoet dus niet aan de Beter Leven-criteria.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Laat ze zelf kippen gaan houden.

 • s.hit

  "bij Beter Leven keurmerken 2 en 3 moeten de kippen 10 meter vrij, onbeperkt zicht naar buiten hebben"
  En dan profileren als zijnde de beschikking hebben over een uitloop.
  Wat een klucht. Ze houden iedereen voor de gek!

 • Tom J.

  Goed idee Dierenbescherming! Die baaltjes worden zo bevuild met mest en gaan snel uit elkaar vallen. Echt een verbetering, ga zo door!

 • Braaksma

  Na twee dagen strobaal weg weg hoogteverschil

Of registreer je om te kunnen reageren.