Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt ook bij tropisch weer stabiel

Door het warme weer is er minder vraag naar kip. Echter, het aanbod slachtrijpe vleeskuikens is ook aan de lage kant.

Het is hoogzomer. Mensen liggen aan het zwembad of op het strand en zien boodschappen doen met temperaturen van boven 30 graden als last. Net als in andere jaren remmen het warme weer en de vakantietijd de vleesverkoop. De vraag naar kip is dan ook niet groot.

Geringer aanbod slachtrijpe vleeskuikens

Echter: het aanbod slachtrijpe vleeskuikens is ook aan de lage kant. Het tekort is niet zo groot dat slachterijen strijden om de laatste kuikens, maar het is wel voldoende om de prijzen op het huidige niveau vast te houden. De verschillende vleeskuikennoteringen bewegen dan ook niet deze week. De VCN blijft staan op € 0,853 en alle gewichtsklassen van de vrije noteringen in Barneveld houden de € 0,97 tot € 0,99 per kilo.

Ondanks de hitte valt het gewicht van de kuikens op de slachterijen niet tegen. Het gemiddeld slachtgewicht blijft op peil. Mogelijk speelt de nachttemperatuur hierbij een rol. De droge warmte overdag wordt afgewisseld door afkoeling vanaf een 19.00 uur. Als de nachten warmer blijven, kan de groei in de vleeskuikenstallen teruglopen.

Slachterijen werken met verkort programma

Omdat slachterijen eenvoudig aan de beperkte vraag kunnen voldoen, draaien veel slachterijen met een verkort programma. Ook starten ze de werkdag eerder vanwege de warmte. Daarmee is het ook bij de tropische hitte voor mens en dier goed vol te houden.

Handelaren in levende dieren geven aan dat het aanbod beperkt is. Slachterijen zijn echter niet genegen meer te betalen voor de kuikens, dan slachten ze liever minder. Daardoor is de verwachting dat de vleeskuikenmarkt zich op de huidige voet voortzet.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.