Pluimveehouderij

Achtergrond

Kuikens lichter geslacht vanwege warmte

De vleeskuikenmarkt loopt ondanks de zomervakantie goed door. De vleeshandel loopt goed voor de tijd van het jaar. Daarnaast blijft het aanbod aan slachtrijpe dieren krap, wat positief uitwerkt op de prijs.

De plus die Esbro en Clazing vorige week op de prijs zetten, wordt deze week gevolgd door andere slachterijen. Jan van Ee verhoogt zijn notering met 0,5 cent (€ 0,91 per kilo levend), Frisia Food doet er 1 cent bij op (€ 0,89) en de vrije noteringen in Barneveld stijgen zelfs met 2 cent naar € 0,97 tot € 0,99. De Vernieuwde basis Contract Notering (VCN) heeft een plus van € 0,003 naar € 0,853.

Invloed warm weer

Het weer heeft ook zijn invloed. Kuikens worden lichter geslacht. Door het warme weer ligt de groei iets achter, waardoor dieren lichter aan de haak belanden. Het slachtmoment uitstellen doen vleeskuikenhouders niet. Sterker, de weersvoorspellingen halen het slachtmoment eerder naar voren. Met voorspelde temperaturen van 30 graden en meer volgende week willen veel pluimveehouders eerder leveren om uitval te voorkomen.
Artikel gaat verder onder de foto

Vleeskuikens worden tijdens het laden gekoeld met ventilatoren. - Foto: Hans Prinsen
Vleeskuikens worden tijdens het laden gekoeld met ventilatoren. - Foto: Hans Prinsen

Slachterijen proberen daarin mee te denken en passen hun planning daarop aan. Als het niet lukt hele stallen leeg te halen, wordt alvast een wagen geladen, zodat de bezettingsgraad in de stal daalt. Een aantal dagen later, op het geplande tijdstip, volgt dan de rest.

Vanwege het krappe aanbod, de lagere slachtgewichten en de goede vraag is de verwachting dat de vleeskuikenmarkt nog wel even zo door blijft lopen.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees

Of registreer je om te kunnen reageren.