Pluimveehouderij

Achtergrond

Kleine plus als signaal op vleeskuikenmarkt

De vleeskuikenmarkt is goed in evenwicht. Het aanbod aan slachtrijpe dieren is wat aan de krappe kant. Maar door de start van het vakantieseizoen begint ook de vraag iets af te nemen.

De meeste slachterijen houden hun noteringen gelijk. 2 zien er ruimte voor een verhoging. Esbro zet zijn vernieuwde notering voor week 29 op € 0,90 per kilo levend gewicht. Een plus van 1 cent. Clazing verhoogt met 2 cent naar € 0,915 per kilo. De prijsstijging is een signaal. Esbro hoopt dat de verkoop, vooral van de wat geplaagde botproducten, de prijsstijging aan de inkoopkant oppakken.

Filet verkoopt goed

Aan verkoopzijde is het beeld afgelopen week gelijk aan de weken ervoor. De filet loopt goed weg, maar er is ook geen tekort aan. De poten en de vleugels liggen moeilijker in de markt. Daarvan begint de vleeshandel nu met invriezen. Voorraadvorming van met name vleugels is normaal voor deze tijd van het jaar en het gaat nu ook nog niet om grote hoeveelheden.

Braziliaanse filet naar Europa

De eerste containers met ongezouten Braziliaanse filet zijn onderweg naar Europa. Op zich kan de markt dit hebben. Prijsdruk is er nog niet. Wel merken de Nederlandse slachterijen de volumedruk al wat toenemen. Vooral in afzetkanalen waar zij het overschot aan slijten. Deze konden een tijd lang onbeperkt kuikenvlees ontvangen. Nu is er alleen te leveren ‘tegen ander geld’. En in dat geval laten slachterijen dan liever die laatste vrachtwagen met kuikens staan.

Geen tekenen van drastische koerswijziging

De markt is dus mooi in evenwicht en er zijn geen tekenen die wijzen op een drastische koerswijziging. De kuikenmarkt gaat rustig en vol vertrouwen de zomer in. Dat Nederland vrij van vogelgriep is, kan daarbij alleen maar als voordeel werken, zij het op langere termijn. Importerende landen moeten eerst het embargo laten varen en daarna moet de handel de oude markt heroveren op leveranciers die de afgelopen periode hebben geleverd. Maar het is een begin en dat is positief.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.