Pluimveehouderij

Achtergrond

Derde NCD-besmetting bij Vlaams bedrijfspluimvee

Op een opfokbedrijf in Waregem in West-Vlaanderen is Newcastle Disease (NCD; pseudo-vogelpest) vastgesteld.

Dit heeft het voedselagentschap FAVV dinsdag 17 juli bekendgemaakt.

Het is de derde besmetting bij bedrijfspluimvee, na eerdere besmettingen in Haaltert (4 juli) en Zulte (9 juli), beide in Oost-Vlaanderen. Vrijdag 13 april meldde de FAVV de 14de besmetting bij hobbypluimvee sinds de eerste melding eind april.

De dieren op het opfokbedrijf in Waregem vertoonden klinische verschijnselen en de sterfte was hoger dan normaal. De kippen waren gevaccineerd, maar dit bleek – net zoals bij het opfokbedrijf in Zulte – onvoldoende om doorbraak van de ziekte te voorkomen.

Beschermings- en toezichtsgebieden afgebakend

Rond deze nieuwe uitbraakhaard zijn dezelfde maatregelen van kracht als rond de eerder uitbraken in Haaltert en Zulte: een zone met een straal van 500 meter, een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en een toezichtgebied met een straal van 10 kilometer zijn afgebakend. Daar gelden vanaf nu gedurende ten minste 21 dagen de standaard maatregelen. Het opfokbedrijf in Waregem ligt in de 10 kilometerzone van het opfokbedrijf in Zulte.

Bekijk dit overzicht met alle maatregelen tegen Newcastle Disease van het Belgische voedselagentschap FAVV.

Vaccinatieverplichting uitvoeren en bioveiligheidsmaatregelen toepassen

Omdat het besmettingsgevaar nog niet is geweken, heeft het FAVV opgeroepen tot waakzaamheid en het zorgvuldig uitvoeren van de vaccinatieverplichting en de bio-veiligheidsmaatregelen toe te passen. Alleen personen die absoluut noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering mogen met de nodige veiligheidsvoorzieningen in de stallen komen. Verder dienen alle voertuigen die op het bedrijf komen te worden ontsmet. Ook de chauffeurs dienen voorzorgsmaatregelen te nemen.

Avined: maatregelen ook van belang voor Nederland

Gezien de nauwe handelscontacten tussen België en Nederland wijst brancheorganisatie Avined op het belang om ook in de Nederlandse pluimveesector deze adviezen op te volgen. Het nauwkeurig opvolgen van de vaccinatie-instructies en hygiënevoorschriften in het landelijke bezoekersprotocol en IKB-voorschriften helpen hierbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.