Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vleeskuikenprijs stijgt

Vraag en aanbod blijven goed in evenwicht op de vleeskuikenmarkt. De meeste noteringen stijgen deze week.

De vleeskuikenmarkt is in beweging. Er zijn meer slachthaken dan dat er slachtrijpe kuikens beschikbaar zijn. Die vragende markt laat de prijzen stijgen. Vooral van de vrije kuikens in Barneveld profiteren daarvan. Met € 0,95 tot € 0,97 per kilo geslacht gewicht is het niveau ruim boven dat van afgelopen jaren. Vorig jaar om deze tijd € 0,87 tot € 0,89.

Dat kan ook want de afzet van geslacht product loopt goed. Vooral de filet en de kappen zijn goed aan de man te brengen. Ook de vleugels zijn in trek. De poten zijn minder in trek. Exportmarkten van wok-producten zijn nog dicht, waardoor die de vierkantsverwaarding moeilijker is.

Beide ontwikkelingen werken positief op de contracten. Die komen daardoor ook in een stijgende lijn. De VCN-prijs stijgt en ook de slachterijen verhogen hun prijzen voor volgende week met 1 of 2 cent.

Wel zijn er geluiden in de markt dat de import van ongezouten filet uit Brazilië op gang begint te komen. In afwezigheid van Brazilië heeft vooral Polen dat gat opgevuld. Als de import uit Brazilië weer op gang komt, zullen beide landen in gevecht gaan om klanten. Poolse aanbieders zullen dan ook proberen uit te wijken naar klanten die nu vanuit ons land worden bediend.

Ook zou vakantieperiode het tij wat kunnen keren. Als slachterijen het met minder personeel moeten stellen, kan het zijn dat ze niet kost wat kost aan de slachtaantallen willen vasthouden, maar dat ze ervoor kiezen iets te remmen. Dat kan de verhouding tussen vraag en aanbod veranderen. Voorlopig lijkt het daar echter nog niet op en houdt de goede stemming in de markt aan.

Prognose: prijshoudend.

Eén reactie

  • groot boerdam

    Prognose prijshoudend?
    Moet zijn prognose forse prijsstijging!

Of registreer je om te kunnen reageren.