Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Polen produceert steeds meer pluimveevlees

Polen produceerde in 2017 opnieuw meer pluimveevlees dan in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Met een jaarproductie van ruim 2,34 miljoen ton is het land veruit de grootste Europese pluimveevleesproducent. Polen produceert meer dan 16% van de totale productie in de Europese Unie (EU). Het Verenigd Koninkrijk (VK) is tweede met ruim 1,8 miljoen ton. Daarna volgen Frankrijk (1,65 miljoen ton), Spanje (1,54 miljoen ton), Duitsland (1,5 miljoen ton) en Italië (1,33 miljoen ton). Nederland is de zevende pluimveeproducent in de EU met ongeveer 1,1 miljoen ton.

Deze 6 grootste Europese pluimveevleesproducenten zijn concurrenten van Nederland.

In 10 jaar tijd hebben Poolse pluimveehouders de productie weten te verdubbelen. In 2008 produceerde Polen 1,186 miljoen ton pluimveevlees. In de andere grote pluimveevleesproducerende landen steeg de productie veel minder snel. In het VK en Duitsland nam de productie in die periode met respectievelijk 28 en 27% toe. Italië kende een stijging van 19% en Spanje van 12%. In Frankrijk nam de productie met 3% af.

Groei door bulkproductie

“De primaire Poolse pluimveehouderij groeit hard dankzij het ondernemerschap van de pluimveehouders”, vertelt Martijn Homan, landbouwraad in Polen. De groei betreft vrijwel alleen bulkproductie. De sector staat voor de uitdaging om meer toegevoegde waarde te realiseren omdat de markt daar om vraagt. Een groot deel van het Poolse pluimveevlees is bestemd voor de Duitse markt. “Consumenten worden steeds kritischer en willen weten hoe het vlees is geproduceerd. Daarvoor is een omslag nodig naar marktgericht produceren”, aldus Homan.

Laatste reacties

  • hongarije

    Wat is het aandeel van "Nederlands gerelateerde bedrijven" aan deze productie stijging in Polen?

  • Mans

    Met dank aan de EU miljarden en onze nederlandse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.