Pluimveehouderij

Achtergrond

Nieuwe uitdaging in vleeskuikens

Guy en Lieve Godschalk zagen meer toekomst in uitbreiding met vleeskuikens. ‘Een korte keten, all-in all-out, groeiende consumptie en het goedkoopste stuk vlees’ waren redenen waarom zij kozen voor de bouw van 2 vleeskuikenstallen op hun vleesvarkensbedrijf.

In de regio Ravels (B) zijn veel vleeskuikenbedrijven. Familie Godschalk woont in Poppel (B), een deelgemeente van Ravels en grenzend aan Nederland ter hoogte van Tilburg (N.-Br.). Guy had vanaf 2013 een baan als installateur naast zijn varkensbedrijf. “Maar na een jaar wist ik wel dat ik liever volledig eigen baas wilde zijn”, blikt Guy terug. Het Belgisch echtpaar ging op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden.

Ze kregen de indruk dat de vleeskuikenhouderij een sector met perspectief was. In maart 2015 gingen ze naar de LIV in Venray om zich te oriënteren. Na veel bedrijfsbezoeken met vertegenwoordigers, gesprekken met collega-vleeskuikenhouders en vele bezoeken van open dagen kozen Guy en Lieve voor uitbreiding van hun bedrijf met vleeskuikens.

Guy nam in 1994 het ouderlijk bedrijf over. “Een gemengd bedrijf met 20 koeien, 60 zeugen, 200 vleesvarkens en 14.000 leghennen. Ik was meer de varkensboer en breidde uit met 120 zeugen en bouwde tussen 1995 en 2001 3 vleesvarkensstallen”, blikt Guy terug. In 2013 bouwde hij de zeugen om naar vleesvarkens. Zijn ouders stopten met de koeien in 1995 en hielden de leghennen tot 2000.

Waarom de keuze op vleeskuikens viel

Bij de overwegingen voor uitbreiding speelden de mestafzetkosten mee. “De mestafzet van vleeskuikens is het makkelijkst, gemakkelijker dan bij varkens of kalveren. We zetten via Walkro de mest af.” Zo kwamen ze uit bij vleeskuikens. “Een korte keten, snelle cyclus en het goedkoopste vlees op de markt waarvan de consumptie nog steeds stijgt”, vult Lieve aan.

Lieve heeft, na jaren in Nederland gewerkt te hebben, in 2012 een zelfstandig administratiekantoor opgericht en werkt vanaf huis. “Met Lago bedrijfsadministratie werk ik voor zowel Belgische als Nederlandse klanten en natuurlijk voor onszelf”, lacht Lieve enthousiast. Samen met Rinke Donkers van Beukelaar Diervoeders rekende ze een dag lang aan vleeskuikens: “Wat zijn de kosten en opbrengsten, saldo’s, voerwinsten, hoe belangrijk is de techniek. We kenden helemaal niets van de vleeskuikensector”, zegt de goedlachse Lieve. Zij helpt bij arbeidspieken en springt bij waar nodig is. De familie wil de schoonmaak van de stallen zelf doen. “Bij vleeskuikens is de arbeid strak te plannen, dus dat werkt gemakkelijk”, aldus Lieve.

Godschalk koos bewust niet voor veel tierelantijnen, een stal moet goed draaien en geld opleveren.
Godschalk koos bewust niet voor veel tierelantijnen, een stal moet goed draaien en geld opleveren.

Nieuwe vleeskuikenstal

Het eerste plan was de bouw van een vleeskuikenstal op een perceel tegenover het woonhuis en varkensbedrijf. “Het idee was om zo 2 gescheiden bedrijven te realiseren”, legt Guy uit. Na een jaar bleek dit plan niet te lukken en werd een plan B uitgezet. “Hier thuis naast de varkensstallen, hebben we een vergunning aangevraagd voor 2 stallen van 22,5 meter bij 90 meter. Hiermee was onze bouwkavel vol”, licht Lieve toe. Op 5 november 2017 startte de bouw. De 2 stallen zijn gebouwd met betonelementen en verbonden door een middenruimte. Hoewel niet verplicht, hebben Guy en Lieve in de stal brandvertragende dakplaten geïnstalleerd. De bouw moest volgens een AEA, ammoniak-emissiearmprincipe. Dat is gerealiseerd via een multiheatsysteem op basis van mixlucht. “De eenvoudigste oplossing: wij houden niet van veel tierelantijnen. Het moet goed werken, maar het hoeft er niet sjiek uit te zien. De stal moet goed draaien en geld opbrengen”, zegt Lieve. De stallen zijn uitgevoerd met een dimbaar led-verlichtingssysteem voor energiebesparing, de CoMeo-voerpan van Roxell, Spark-drinknippels van Roxell, Nijtech-nevelkoeling en de nieuwe Fantura-inlaatventielen. Deze inlaatventielen van Fancom hebben een speciale jetstream dat de binnenkomende lucht bundelt. Bij minimum ventilatie heeft de lucht een betere worp en gaat de lucht goed naar de nok van de stal. Godschalk installeerde een stofbak achter aan de stal. “Dat was niet verplicht, maar dat is beter voor de omgeving. We proberen het zo aangenaam mogelijk te maken.”

De 2 stallen zijn gebouwd met betonelementen en verbonden door een middenruimte. Hoewel niet verplicht, hebben Guy en Lieve in de stal brandvertragende dakplaten geïnstalleerd.
De 2 stallen zijn gebouwd met betonelementen en verbonden door een middenruimte. Hoewel niet verplicht, hebben Guy en Lieve in de stal brandvertragende dakplaten geïnstalleerd.

Geen investering in rechten

België kent het systeem van pluimveerechten niet. Als de mestafzet is geregeld, hoef je niet te investeren in nutriëntemissierechten. Het is voldoende om van elke vracht naar Walkro een bewijs te kunnen overleggen. “Dat scheelt toch een investering van € 650.000 oftewel € 7,75 per kuikenplaats. Voor de bouwkosten zijn wij nu € 11,25 per kuikenplaats kwijt, inclusief erfverharding. Dat is ongeveer gelijk aan de bouwkosten in Nederland”, zegt Lieve. Het verschil met de totale kosten is gigantisch met hun Nederlandse collega’s. Een nadelig verschil met Nederland is dat verrekening van verliezen met belastbare winst uit voorgaande jaren in België niet mogelijk is bij eenmanszaken.

De eerste 15 dagen hebben Guy en Lieve al veel geleerd. De dierenarts van Galluvet is de eerste week elke dag geweest. Alles is nieuw en dan is het fijn dat er veel begeleiding is.
De eerste 15 dagen hebben Guy en Lieve al veel geleerd. De dierenarts van Galluvet is de eerste week elke dag geweest. Alles is nieuw en dan is het fijn dat er veel begeleiding is.

De eerste weken

De stal was 2 februari klaar. Op 5 februari kwamen de eerste eendagskuikens. “De eerste 15 dagen hebben we al veel geleerd. De dierenarts van Galluvet is de eerste week elke dag geweest. Alles is nieuw en dan is het fijn dat we veel begeleiding krijgen”, vertelt Lieve. Guy is de dierverzorger; hij begint ’s morgens vanwege de hygiëne eerst bij de kuikens en verzorgt daarna de varkens. Ze werken met kleuren voor kleding, laarzen et cetera om hygiënisch zo goed mogelijk te werken. De bedrijfsadviseur van de voerfabriek, broederij Belgabroed en de dierenarts komen nu vaak voor de eerste begeleiding. Eén in het begin van de week en de ander aan het eind. “We overleggen goed en als we het niet vertrouwen, bellen we natuurlijk direct”, zegt Guy. “Je wordt niet moe van het kuikens houden maar het is belangrijk om alert te zijn en te blijven.” Zoon Fran (11) vindt het kuikens houden heel interessant en is snel in de stal vinden als hij thuiskomt van school. Na dit schooljaar wil hij naar de landbouwschool en hij wil later het bedrijf overnemen.

Teamwork

Guy en Lieve zijn een goed team. “Guy heeft helemaal niets met computers en heeft geen interesse in de digitale dingen. Ik wel. Ik vind het leuk om dat allemaal uit te zoeken. Guy is van de dieren; zo vullen we elkaar goed aan”, besluit Lieve. Guy gaat regelmatig naar pluimveebijeenkomsten van DLV. Samen willen ze goede vleeskuikens afleveren met een gunstige voerconversie. Het begin is goed; de uitval op 15 dagen is laag. Ze gaan 25% van de kuikens uitladen op een gewicht van 2.000 gram en de rest afleveren op een gewicht tussen 2.600 en 2.700 gram.

Dit artikel is te lezen in Pluimveehouderij van donderdag 3 mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.