Pluimveehouderij

Achtergrond

Eieren zijn iets beter af te zetten

In de eierhandel begint het iets beter te lopen. Met Pinksteren en de start van de ramadan zijn hogere prijzen echter nog zeker niet te realiseren.

Toch zijn de pakstations een stuk leger dan vorige week het geval was. Hoewel de industrie vanwege Pinksteren een dag stil ligt, worden weer wat meer eieren gekocht, al gebeurt dit dus niet tegen hoge prijzen. Als gekeken wordt naar wat de eieren die naar de industrie gaan opbrengen, moeten de noteringen zelfs nog verder omlaag.

Ruimer aanbod

Die prijsdruk wordt niet kleiner door een gering aanbod. Het aanbod is namelijk een stuk ruimer dan vorig jaar. Mede hierdoor staat de notering voor bruine scharreleieren rond € 1,50 onder het niveau van een jaar geleden. En de verwachting is dat de prijs iets verder daalt. Wel worden veel kippen geslacht, waardoor er nu al zeer weinig zware eieren zijn. In Duitsland gaat de prijs voor de maat XL daarom al wat omhoog. Het kan niet anders dan dat de slacht na verloop van tijd ook zichtbaar wordt in het aanbod aan lichtere eieren.

Prijsdalingen in Nederland

Voor nu zijn in Nederland alleen prijsdalingen te melden. De NOP2.0-richtprijs voor 100 bruine scharreleieren zakt met 10 cent naar € 6,31 en die voor witte eieren met 8 cent naar € 5,98. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren levert met 39 cent een stuk meer in. Deze notering komt sinds lange tijd onder € 4 uit: € 3,96.

Prognose: licht dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.