Pluimveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Zweedse kippenvangmethode vindt navolging

Eyes on Animals promoot een diervriendelijker manier om uitgelegde kippen te vangen; 4 vangbedrijven zijn er al in getraind.

Gebruikelijk is dat kippen aan het eind van de legronde met 3 tot 6 tegelijk aan hun poten worden opgepakt en ondersteboven in kratten worden gestopt voor vervoer naar de slachterij. De vangploeg die voor deze klus wordt ingeschakeld, maakt een stal in een paar uur leeg. Vastgeklemde vleugels of verwondingen zijn geen uitzonderingen.

Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals laat zien dat het anders kan. Sinds 2 jaar geeft deze organisatie trainingen aan kippenvangers in de zogenoemde ‘Zweedse methode’. Bij deze methode, die in Zweden op kleine schaal wordt toegepast om vleeskuikens te vangen, worden de dieren met 1 of 2 tegelijk onder de buik/rondom de borst opgepakt en rechtop in een krat gezet. Volgens Madelaine Looije, inspecteur dierenwelzijn bij Eyes on Animals, is dit veel diervriendelijker. “Kippen die angstig zijn of pijn hebben, maken hoge, krijsende geluiden. Tijdens het Zweedse vangen is het bijna helemaal stil in de stal.”

Bij de Zweedse vangmethode worden de kippen met één of 2 tegelijk onder de buik/rondom de borst opgepakt en rechtop in een krat gezet. - Foto: Jack Tummers
Bij de Zweedse vangmethode worden de kippen met één of 2 tegelijk onder de buik/rondom de borst opgepakt en rechtop in een krat gezet. - Foto: Jack Tummers

Wageningen UR: Zweedse vangmethode meest diervriendelijk

Wageningen UR heeft de Zweedse vangmethode onderzocht bij vleeskuikens en geconstateerd dat deze methode het meest diervriendelijk is, maar ook de meeste kosten met zich meebrengt. Dat bevestigt Joep van den Waarenburg van Pluimveevangbedrijf den Ouden in Oirschot (N.-Br.), 1 van de 4 bedrijven waarvan het personeel is getraind in de Zweedse methode. Ook medewerkers van Van den Broek in Renswoude, Gemril in Arnhem en W. Pots Pluimveevangbedrijf in Sibculo hebben die training gevolgd.

Zweedse kippenvangmethode kost meer tijd

Pluimveebedrijf den Ouden heeft vorige week de 30.000 uitgelegde kippen in de Rondeel in Wintelre volgens de Zweedse methoden gevangen. Dat duurde 1,5 tot 2 keer zo lang als op de gebruikelijke manier. “Maar dat kwam mede doordat de meeste kippen op de grond zaten. Dan konden we er 2 tegelijk pakken.”

Van den Waarenburg denkt dat de Zweedse vangmethode zeker twee keer zo lang zal duren, misschien wel vier keer zo lang. Het laden wordt dan even zo vele keren duurder dan het gemiddelde tarief van pakweg 15 cent per kip. “Het hangt er mede vanaf hoeveel kippen van het systeem moeten worden gevangen. Die moet je één voor één doorgeven.” Van den Waarenburg ziet wel toekomst voor het Zweedse vangen voor pluimveehouders die de kippen een beter leven gunnen, bijvoorbeeld biologisch.

Vangmethode past bij filosofie Rondeel

Volgens Rondeel-directeur Peter Koelewijn sluit de Zweedse vangmethode goed aan bij de filosofie van Rondeel. “Namelijk dat wij ons houderijsysteem moeten aanpassen aan het dier, niet andersom.” Volgens Koelewijn is Zweeds vangen ook haalbaar voor Rondeel.

Ruud Zanders van Kipster en Marijke de Jong van de Dierenbescherming hebben ook interesse getoond in de Zweedse vangmethode. De Dierenbescherming heeft ook eerder financieel bijgedragen aan de cursus voor de vangers.

Laatste reacties

 • oeleboele

  en dus moet het eitje wel 2 cent duurder worden, want dit kun je niet alleen op de boer verhalen, dit moet de consument betalen!!

 • hongarije

  Het moet niet gekker worden.

 • boerke brabant

  @hongarije ;moet niet gekker worden ? Het is toch niet meer dan normaal dat we op een juiste manier omgaan met de dieren ? dat laten we toch niet afhangen van een paar rot centen ?

 • Niek62

  Alsjeblieft!! Meer respect voor de kippen!! Als dat een diervriendelijke methode is, gebruik dat dan!! Zet het dier centraal ( en niet het geld)

 • hongarije

  Tuurlijk moeten we met respect omgaan met onze dieren. Maar ik vrees dat dit de zoveelste kostprijs verhoging is voor de Nederlandse pluimvee houders. De hypocrisie is dat iedereen het ermee eens is maar dat niemand er extra voor wil betalen.

 • Maïsplant

  Als de slachtkippen de extra vangkosten gaan dekken ben ik morgen de eerste die het volgens de "zweedse methode" gaat vangen. Kortom: ik zie het nog niet gebeuren...

 • l coumans

  Hier ook geprobeerd vangkosten ongeveer 1 euro per kip

 • MarkvIngen

  als dit al de oplossing is dan wel minimaal europees en nog liever wereldwijd invoeren, anders is dit de zoveelste prijsverhoging die alleen in nederland geld

 • jan4072

  Ik heb maar 3 kippen en dus lekker makkelijk praten. Het oude systeem is toegespitst op een bepaalde manier van werken en daar is de hele lijn op aangepast, denk aan de plaats van de opening van de krat, de grootte van de opening, hoe ze gestapeld worden enz enz. Als ergens in dit systeem iets gaat veranderen (in dit geval de manier van vangen) dan moet je zeer waarschijnlijk veel meer dingen aanpassen om weer een ideale stroomlijn te krijgen. Om een heel dom voorbeeld te geven: In een rondeelstal zal de eierband een andere opstelling hebben dan in een legbatterij stal. Maar ook kan ik mij wel dat de zweedse methode minder letsel geeft en dus de kippen iets meer waar zijn. Het gaat uiteindelijk om het verdien model.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.