Pluimveehouderij

Achtergrond

‘Over 5 jaar eieren rapen met PoultryBot robot’

Bastiaan Vroegindeweij promoveerde aan Wageningen UR op zijn promotieonderzoek naar de PoultryBot, een robot die grondeieren kan rapen in een kippenstal.

Een slimme robot die legpluimveehouders werk uit handen neemt door grondeieren in kippenstallen te verzamelen. Meer dan 10 jaar besteedde Bastiaan Vroegindeweij (31) aan de ontwikkeling van een dergelijk apparaat. Eerst als student van Wageningen UR, daarna 5,5 jaar als onderzoeker en sinds 2 jaar met zijn eigen bedrijf Livestock Robotics. Dinsdag 10 april promoveerde Vroegindeweij op zijn promotieonderzoek naar de PoultryBot.

Het begon voor Vroegindeweij in 2007 met zijn deelname als student Agrotechnologie met drie collega-studenten aan een internationale robotwedstrijd Field Robot Event. Het leidde tot een prototype met een ‘opraapwagentje’ erachter voor de grondeieren, handmatig aangestuurd via een laptop. In artikel in het vakblad ‘Pluimveehouderij’ in augustus 2007 zei Vroegindeweij dat een definitief ontwerp nog wel een jaar of 10 zou duren. En ook: “Misschien wordt het onderwerp computers en robots in de pluimveehouderij wel mijn afstudeeropdracht en ga ik er zelfs na mijn afstuderen nog mee door.” En dat gebeurde.

Bastiaan Vroegindeweij: " Ik verwacht dat er over 5 jaar in een flink aantal kippenstallen een PoultryBot rond rijdt.” - Foto: Maartje Vroegindeweij
Bastiaan Vroegindeweij: " Ik verwacht dat er over 5 jaar in een flink aantal kippenstallen een PoultryBot rond rijdt.” - Foto: Maartje Vroegindeweij

Is er nu een definitief ontwerp?

“Nee. De huidige versie is een proof of concept. We kúnnen met de robot in de stal rijden. En hij kán eitjes rapen. Maar hij is nog niet praktijkrijp.”

Wat moest er zoal gebeuren om zover te komen?

“We moesten een plaatsbepalingsmethode ontwikkelen, zodat de robot weet waar in de stal hij zich bevindt. Dat kan niet met GPS, want dat werkt niet in een stal. Wat wij hebben ontwikkeld, werkt op basis van wiel- en sensorinformatie waarmee in combinatie met een stalplattegrond de positie kan worden berekend. Verder moesten we een routeplanner ontwikkelen, zodat de robot weet waar hij heen moet en hoe daar te komen. En ook iets waardoor de robot ziet wat hij onderweg tegenkomt en hoe hij daarop moet reageren. Die objectherkenning gebeurt met een camera op basis van lichtreflectie. Zo kan de robot onderscheid maken tussen kippen, eieren, strooisel en stalonderdelen.”


  • De PoultryBot raapt eieren op proefbedrijf Droevendaal van Wageningen UR. - Foto's: Koos Groenewold

    De PoultryBot raapt eieren op proefbedrijf Droevendaal van Wageningen UR. - Foto's: Koos Groenewold

  • ‘Over 5 jaar eieren rapen met PoultryBot robot’
  • ‘Over 5 jaar eieren rapen met PoultryBot robot’

Wat moet er nog worden gedaan voor een praktijkversie?

“De robot moet robuuster en stabieler worden. Hij moet niet even werken, maar een hele tijd. Weken achtereen. Ook moeten we het ontwerp en de besturing zo aanpassen dat de robot kan omgaan met variaties en onzekerheden in een echte kippenstal. En het moet allemaal goedkoper, zodat een pluimveehouder het kan betalen.”

Hoe lang moeten pluimveehouders nog wachten?

“Met Livestock Robotics wordt aan al die verbeterpunten al een paar jaar gewerkt. Ik denk dat we dit najaar of komend voorjaar een praktijkrijp prototype hebben. En hoop dat we volgend najaar op de beurs in Hardenberg een commerciële robot kunnen presenteren. Ik verwacht dat er over 5 jaar in een flink aantal kippenstallen een PoultryBot rond rijdt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.