Pluimveehouderij

Achtergrond

Europese vleeskuikenprijzen trekken aan

De vleeskuikenprijs in Europa trekt sinds begin van dit jaar aan en zit bijna € 10 boven het prijsniveau van april 2017.

De Europese Commissie berekent wekelijks een gemiddelde prijs (gewogen gemiddelde van de prijzen in alle lidstaten) in euro’s per 100 kilo karkasgewicht. Waar deze gemiddelde prijs in de laatste maanden van vorig jaar tussen € 182 en € 184 schommelde, lag deze afgelopen week op € 186,18. Begin dit jaar lag de prijs nog onder het meerjarig gemiddelde (2013-‘17), afgelopen week zat hij daar voor het eerst boven. Kijkend naar de prijsontwikkeling van dit meerjarig gemiddelde, zijn de prijzen normaal in de eerste 3 tot 4 maanden van het jaar vrij stabiel, voordat deze stijgen richting zomer. In de eerste 3,5 maand van dit jaar is echter een duidelijke opgaande beweging waar te nemen.

De Europese Commissie houdt ook de kuikenprijzen van Brazilië en Amerika bij. Daarin is duidelijk te zien dat de prijzen in Brazilië fors onderuit zijn gegaan. Ze liggen ongeveer een kwart lager dan begin dit jaar. Brazilië exporteert normaal veel pluimveevlees naar Europa. Ruim de helft van het pluimveevlees dat Europa eerder importeerde, kwam uit Brazilië. Vorig jaar liep die import al terug door de vlees- en corruptieschandalen in Brazilië. Een maand geleden kreeg dat een nieuw staartje, en mocht Brazilië’s nummer 2, kipproducent Brasil Foods (BRF) niet langer naar Europa exporteren.

EU importeerde begin dit jaar minder pluimveevlees

Invoercijfers zijn er tot nu toe alleen over de eerste 2 maanden van dit jaar, maar in januari en februari importeerde de Europese Unie 11% minder pluimveevlees dan in diezelfde maanden in 2017. De invoer vanuit Brazilië halveerde bijna ten opzichte van een jaar eerder, hoewel Thailand, Oekraïne, Chili, Argentinië en Turkije deels in dat gat sprongen.

Of registreer je om te kunnen reageren.