Pluimveehouderij

Achtergrond

Betere stemming op vleeskuikenmarkt

Het aanbod aan levende vleeskuikens is ruim.

In België is het zo ruim dat de prijs in Deinze met 1 cent zakt naar 86 tot 88 cent per kilo. Daarnaast worden ook dieren in Nederland aangeboden. Hier leidt het ruimere aanbod niet tot lagere noteringen. Het tegenovergestelde is eerder waar. Bij een enkeling zien we de vleeskuikenprijs namelijk met een halve cent omhoog gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Clazing en Van Ee, de noteringen van deze bedrijven staan na de verhoging op achtereenvolgens op € 0,87 en € 0,875.

Verbetering afzet geslacht product

De hogere prijzen zijn terug te voeren op een verbetering in de afzet van geslacht product. Alle onderdelen vinden hun weg. Wel is het nog altijd makkelijker om de filets kwijt te raken dan de bouten, maar ook bij dit onderdeel verloopt de verkoop inmiddels een stuk beter. Het gaat in de afzet zo goed dat de slachterijen voorzichtig de vleesprijzen verhogen.

Prijzen stabiel

Toch blijft ondanks deze positieve ondertoon in de markt een aantal noteringen stabiel. Zo ook de Vernieuwde Contractnotering. Deze blijft staan op € 0,835 per kilo. Daarnaast blijven de prijzen voor vrije vleeskuikens bij het ruime aanbod stabiel. Dieren tot 2.600 gram leveren maximaal 91 cent op, terwijl de zwaardere kuikens maximaal 89 cent opbrengen.

Prognose: licht omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.