Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Kwaliteit kip lijdt niet onder alternatief eiwitdieet

De kwaliteit van kippenvlees wordt nauwelijks beïnvloed als kuikens in plaats van soja-eiwit alternatieve eiwitten van insecten of algen gevoerd krijgen.

Dat concluderen Duitse wetenschappers van de universiteit van Göttingen. In een proef vervingen de onderzoekers de helft van het soja-eiwit in het vleeskuikenvoer door algenmeel (Spirulina) of insectenmeel (van de zwarte soldatenvlieg). Ze keken wat voor effect dit had op de kwaliteit van het kippenvlees na het slachten en na enkele dagen bewaren; zowel op de uiterlijke kenmerken als kleur en gewicht als op chemische kenmerken als de zuurgraad ter indicatie van houdbaarheid. Hun belangrijkste conclusie: zowel insecten- als algenmeel zijn een goede alternatieve eiwitbron om soja te vervangen in het dieet van vleeskuikens. Kwaliteitsverschillen werden niet of nauwelijks gevonden en bij sommige criteria kwamen de alternatieve eiwitten zelfs beter uit de bus.

Intensere smaak

Bij het vlees van de kuikens die insectenmeel gevoerd kregen, viel met name op dat dit volgens het proefpanel een ‘intensere’ smaak had. Of dit als een positief of negatief effect wordt ervaren zou uit consumentenonderzoek moeten blijken. De kuikens op het insectendieet waren aan het eind van de ronde bovendien zo’n 150 tot 200 gram zwaarder waren dan kuikens die alleen soja-eiwit gevoerd kregen.

Kleur grootste verschil

Het grootste verschil bij het vlees van de kuikens op het algendieet zat hem in de kleur. Borstfilets hiervan waren donkerder gekleurd en zowel meer rood als geel van kleur dan filets van kuikens die enkel soja-eiwit gevoerd kregen. Daarnaast werden enkele (kleine) positieve kwaliteitsverschillen gevonden: een iets hogere pH-waarde en minder vochtverlies tijdens zowel bewaren als bereiden.

Stabielere pH-waarde

Opmerkelijk is dat borstfilets van kuikens op beide alternatieve eiwit-diëten een stabielere pH-waarde hadden na enkele dagen bewaren. Dat zou een indicatie kunnen zijn dat deze beter te bewaren zijn dan kippenvlees van kuikens die alleen soja-eiwit krijgen.

Insectenmeel in visvoer

Om insectenmeel in de praktijk te kunnen voeren, is overigens wel aanpassing van de Europese regels nodig. Het verwerken van insectenmeel in veevoer is in Europa momenteel verboden. Daar zit wel beweging in: sinds vorig jaar mag insectenmeel wel gebruikt worden in visvoer. Het verwerken van algenmeel in veevoer is wel toegestaan, maar nog weinig rendabel voor grootschalige toepassing.

Laatste reacties

 • Academy

  Interessant artikel! Geïnteresseerd in meer achtergrondinformatie? Check de WUR Cursus Pluimveevoeding op 19 April 2018: <>

 • puinhoop

  Soja is sowieso vergif!!!!

 • alco1

  Nou puinhoop.
  Dan worden er veel vegetariërs ziek.

Of registreer je om te kunnen reageren.