Pluimveehouderij

Achtergrond

2 Franse kipbedrijven vallen tegelijk om

In Frankrijk wordt in één week het faillissement aangevraagd van 2 kippenbedrijven: Tilly-Sabco en Groupe Doux. Bij een daarvan komt het initiatief van een Nederlandse eigenaar.

Het Franse kippenbedrijf Tilly-Sabco International, in december 2016 nog overgenomen door vleeshandel Wegdam uit Hardenberg, heeft dinsdag 27 maart bij de handelsrechter in Brest faillissement aangevraagd. In dezelfde week ondernam ook Groupe Doux, een ander Frans bedrijf in de kippensector, die gang naar de rechtbank. Voor Doux lijkt dat de voorbode tot een doorstart bij een nieuwe eigenaar, het Oekraïense UMP.

Financiële problemen na stopzetten EU-subsidie

De 2 Franse kipverwerkers hebben een gemeenschappelijke geschiedenis. Beide bedrijven waren vroeger sterk gespecialiseerd in de productie van diepvrieskip voor landen buiten de Europese Unie. Daar vingen ze samen jaarlijks tientallen miljoenen aan exportsubsidie op vanuit Brussel. Dat ging vele jaren goed totdat de Europese Commissie in 2013 besloot die subsidie stop te zetten omdat het feitelijk doelloos was.

Het directe gevolg was dat zowel Groupe Doux als Tilly-Sabco binnen de kortste keren ernstig in de problemen kwamen. Het toen nog familiebedrijf Doux ging als eerste failliet, waardoor een aantal fabrieken werd gesloten en 1.000 mensen hun baan verloren. Het bedrijf werd eerst overgenomen door een rijke zakenman uit Bretagne samen met voedingsconcern Al-Munajem uit Saoedi-Arabië, de belangrijkste afnemer van de diepvrieskip. Later kwam een vaag Brits vleesbedrijf aan boord maar dat liet verder nooit meer van zich horen, waardoor een 2de faillissement nodig was.
Tekst gaat verder onder de foto

Aanvoer van kippen bij Groupe Doux. - Foto: ANP
Aanvoer van kippen bij Groupe Doux. - Foto: ANP

Vorig jaar werd Groupe Doux of wat daar van over was opgekocht door Terrena, de op een na grootste multisectorale agrarische coöperatie van Frankrijk, die het samenvoegde met de eigen kippendivisie. Maar zonder verdere uitleg heeft dat miljardenbedrijf Terrena nu toch de handdoek in de ring gegooid en Doux opnieuw naar de handelsrechter gestuurd. Dat moet leiden tot een nieuwe afslanking waarna de Franse onderneming, zoals nu het plan is, wordt opgekocht door de Oekraïense kippengigant MHP. Wat daarbij de toekomst is voor de 1.200 werknemers is nog niet duidelijk.

Tilly-Sabco voor 3de keer failliet

Met Tilly-Sabco International is het van hetzelfde laken een pak. Dat bedrijf werd na een eerdere afslanking en faillissement aan het eind van 2016 gekocht door het onbekende Wegdam Food Link, een volgens de website in 2009 door ervaren mensen opgericht bedrijf dat zich bezig houdt met de handel in vlees, vis, kip en gedroogde voeding met als belangrijkste bestemming West-Afrika.

Wegdam ging alleen door met de productie van kippenworstjes, maar wilde van Tilly-Sabco ook een internationale hub voor zijn activiteiten maken en beloofde dan ook daarin volop te investeren. Omdat met die worstjes de concurrentie met landen als Brazilië of Litouwen niet is vol te houden, is die Nederlandse eigenaar nu echter toch naar de handelsrechter gestapt om Tilly-Sabco International voor de 3de keer failliet te laten verklaren. Dat is meegedeeld tijdens een vergadering van de ondernemingsraad waar, volgens regionale media, de financieel directrice van Wegdam aanwezig was. Voor de overgebleven 64 werknemers betekent dat zo goed als zeker ontslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.