Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Hoge voetzoollaesiescore niet nodig

Een voetzoollaesiescore van vrijwel altijd 0. Welke vleeskuikenhouder droomt daar nou niet van? De Belgische vleeskuikenhoudster Kim Rossaert krijgt het voor elkaar.

Bij onze zuiderburen wordt aan de slachtlijn nog niet gecontroleerd of beboet op een hoge voetzoollaesiescore, maar deze EU-wetgeving zal ook in België worden ingevoerd zegt Bert Verstraete, eigenaar van Agroturf.be. Vandaar ook dat de familie Kris Heyvaert (32) en Kim Rossaert (32) van K&K Kip uit het Belgische Baardegem de afgelopen tijd diverse soorten strooisel in hun nieuwe stallen hebben uitgetest.
Artikel gaat verder onder de foto‘s.

Naam: Kim Rossaert (32) en Kris Heyvaert (32). Plaats: Baardegem (België). Bedrijf: In 2 stallen met in totaal 85.000 Ross 308-vleeskuikens gebruikt Rossaert sinds september 2016 Baltisch witveen als strooisel voor alle stallen. In combinatie met het juiste voer en management hebben ze vrijwel altijd een voetzoollaesiescore van 0. - Foto's: Dick van Doorn
Naam: Kim Rossaert (32) en Kris Heyvaert (32). Plaats: Baardegem (België). Bedrijf: In 2 stallen met in totaal 85.000 Ross 308-vleeskuikens gebruikt Rossaert sinds september 2016 Baltisch witveen als strooisel voor alle stallen. In combinatie met het juiste voer en management hebben ze vrijwel altijd een voetzoollaesiescore van 0. - Foto's: Dick van Doorn

Nieuwe stallen in 2015

In totaal heeft de familie 85.000 vleeskuikens (Ross 308) in 2 stallen. Ze draaien rondes van 41 à 42 dagen. In de nieuwe stallen die in 2015 werden gebouwd hebben ze eerst 2 maanden stro uitgeprobeerd. Rossaert: “We hebben 42 hectare tarwe staan, dus we zouden al ons stro kunnen gebruiken voor in de stallen. Nadeel van stro is echter dat snel korstvorming optreedt, waardoor er schimmelvorming onder die korst ontstaat.”

Houtkrullen

Daarna gebruikten ze 1,5 jaar houtkrullen als strooisel. Nadeel van de houtkrullen was echter ook de korstvorming aan de bovenzijde van deze strooiselsoort, waardoor je op den duur rot en schimmel onder het materiaal kreeg. Daarom probeerde de familie daarna nog eens een half jaar vlaslemen uit. Rossaert: “Het blijft zeker erg droog, maar ook daarbij heb je na een aantal weken wel harde stukken in het strooisel. En dus ook weer rot en schimmel, met kans op desastreuze gevolgen voor de voetzool van het kuiken.” Volgens Verstraete heb je met vlaslemen echter te maken met meer kans op enterococcen. “Dit blijkt uit verschillende bacteriologische onderzoeken op dit strooisel.”

De turf die K&K Kip gebruikt komt uit Letland. Het gaat om een specifiek geselecteerd Baltisch witveen.
De turf die K&K Kip gebruikt komt uit Letland. Het gaat om een specifiek geselecteerd Baltisch witveen.

Minder mestafzetkosten

Bijna ten einde raad besloot de familie om dan maar eens turf te gaan proberen op advies van Verstraete. Rossaert: “Tot onze verbazing bleef de turf vanaf dag 1 tot de dag van levering droog. Verstraete: “Op zuivere turf met een lage pH-waarde van zo’n 3,5 tot 4 kan zowel salmonella als E-coli niet overleven. Verder neutraliseert het humuszuur in de turf de ammoniak uit de mest, dus heb je ook minder ammoniak in je stal.”

Turf uit Letland

De turf die K&K Kip gebruikt komt uit Letland. Het gaat om een specifiek geselecteerd Baltisch witveen. Een ander voordeel volgens Rossaert, is dat ze de turf heel gemakkelijk zelf kunnen instrooien en dat ze minder strooisel nodig hebben. “De strooiselkosten zijn bijna 30% lager, ook de mestverwerker is vragende partij voor turfstrooisel in verband met de goede structuur van de mest.” Zowel Rossaert als Verstraete ziet dat de kuikens zich op de turf echt prettig voelen. Rossaert: “De droge turf trekt ook iets in de veren waardoor ze echt een stofbad kunnen nemen. En ze vertonen ook meer scharrelgedrag.”

‘Ventileren is echt fingerspitzengefühl hebben’

Rol voer en management

Turf als strooisel is overigens niet dé garantie voor een extreem lage voetzoollaesiescore, aldus Rossaert en Verstraete. Verstraete: “Ook het voer en het management spelen een grote rol. Ik zie duidelijk dat klanten van sommige mengvoerbedrijven meer last hebben van voetzoollaesies bij hun kuikens, ook het stalmanagement speelt hier een heel belangrijke rol.” Volgens Rossaert speelt de juiste afstelling van de ventilatie een grote rol. “Ventileren is echt fingerspitzengefühl hebben. Ik zeg altijd: als vleeskuikenhouder moet je aan het kuiken én de situatie in de stal al kunnen zien als het de verkeerde kant op gaat, vóórdat de (ventilatie)computer het aangeeft.”

Oppassen met voor- en najaar

Het standaard vleeskuikenvoer neemt de familie af van De Heus Voeders. Rossaert: “Bart Hanssens van De Heus Voeders komt heel vaak langs en helpt ons bijvoorbeeld ook met de ventilatie-instellingen.” De zelf geteelde tarwe wordt ingemengd tot 30% van het totale rantsoen. De werkelijke VC ligt op 1.6. Volgens de Belgische vleeskuikenhoudster is het, wat betreft de ventilatie, vooral in het voor- en najaar oppassen geblazen. “Met name dan is het van groot belang om iedere weersverandering in de gaten te houden en de ventilatie daar meteen op aan te passen. Dat kost wel tijd inderdaad, maar is zeer belangrijk.”

Verstraete: ''Op zuivere turf met een lage pH-waarde van zo’n 3,5 tot 4 kan zowel salmonella als E-coli niet overleven.''
Verstraete: ''Op zuivere turf met een lage pH-waarde van zo’n 3,5 tot 4 kan zowel salmonella als E-coli niet overleven.''

Sneeuw en mist

In beide stallen zit geen vloerverwarming. De stallen worden verwarmd door middel van indirecte heaters van Wesselmann. In de nieuwe stallen zitten 2×42.500 kuikens met 120 schuifinlaatventielen van Fancom. Normaal gesproken zet Rossaert de eerste 2 weken 1 op de 6 inlaatventielen open. Vervolgens 10 dagen lang 2 op de 6 ventielen en daarna stelselmatig allemaal. Rossaert: “Naast voor- en najaar is het ook met sneeuw en mist enorm oppassen. Doordat het buiten heel vochtig is, kan het vocht onder bepaalde omstandigheden naar binnen getrokken worden. Tijdens dit soort dagen stel ik mijn kleppen op een speciale manier in. De boven- en onderdruk moet dan perfect in balans zijn zodat ze, aan de ene kant, voldoende zuurstof binnen krijgen maar, aan de andere kant, er geen vocht naar binnen komt.”

Nederlandse maatstaven

Dat alle maatregelen effect hebben blijkt wel uit de voetzoollaesiescore van de familie die namelijk vrijwel altijd 0 is. Rossaert: “Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat als je de Nederlandse maatstaven zou toepassen, die iets strenger zijn, het zo’n 0-8 is. En dan nog een voordeel van turf: nooit meer afkeuringen wat borstblaren betreft.”

Volgens Verstraete is er voldoende Baltisch witveen beschikbaar voor de Europese vleeskuikenhouders. In België is dit type witveen goedkoper en efficiënter dan andere varianten strooisel. Rossaert: “Voordeel van dit type turf is ook dat je in verhouding minder nodig hebt. Mijn advies is 1 kg/m2. Het strooit ook veel makkelijker in dan andere bodembedekkers.”

Laatste reacties

  • sivb

    het kan best wel beter zijn dan ander strooisel , maar het komt op mij ook
    over als een reclamecampagne voor dat (geweldige) witveen,en Agroturf.be

  • Filip Baecke

    Miscanthus van Cradle Crops kan ik ook aanbevelen

Of registreer je om te kunnen reageren.