Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Deense vleeskuikensector EU-gecertificeerd salmonella-vrij

De Deense vleeskuikensector ziet een langjarig plan van aanpak tegen salmonella bekroond met een speciale status in de EU. Echt 100 % salmonellavrij zijn de kuikens echter niet. Tevens is er nog het campylobacter-probleem.

Tien jaar geleden verzocht Denemarken de EU om de salmonella-vrije status voor de vleeskuikensector. Die is recent gehonoreerd. Dat dit tot een hoera-stemming leidde in de sector laat zich denken.

Denemarken kan met de nieuwe status aansluiten bij Finland en Zweden. Die landen kregen die status bij hun toetreding tot de gemeenschappelijke markt in 1995. Dat het voor Denemarken 10 jaar heeft geduurd, geeft aan dat Brussel bij de toekenning niet over één nacht ijs gaat. En toch betekent salmonella-vrij niet dat er helemaal geen salmonella wordt aangetroffen bij de vleeskeuring. Vorig jaar werd de gevaarlijke voedselbacterie in 0,3 % van de geteste partijen ontdekt. Voorheen was het percentage uiteraard veel hoger. Landbouwfederatie LF noemt ter illustratie het cijfer van 1992. Toen zat er in 14% van de onderzochte kuikenpartijen salmonella.

Permanente controle pluimveestapel

Aan de succesvolle bestrijding van de salmonellabesmetting ligt een plan van aanpak ten grondslag. Dit bestaat uit een permanente controle van de pluimveestapels op de bedrijven, warmtebehandeling van het voer en een strikte discipline bij het handhaven van de zogenoemde biosecurity ofwel de hygiënische voorzorgsmaatregelen. Kuikentomen die toch besmet blijken, worden geruimd. Dat gebeurt bij alle salmonella-types. In andere landen wordt alleen geruimd bij besmetting met een paar specifieke types, aldus LF. Het eerste plan van aanpak werd al gelanceerd in 1996. Sindsdien zijn de maatregelen nog een paar keer aangescherpt. Overigens worden dezelfde maatregelen ook genomen in de legsector. Dat resulteerde in 2012 al tot de salmonella-vrije status.

Extra papieren rompslomp bij invoer

De Europese salmonellavrije status heeft tot gevolg dat buitenlandse aanbieders op de Deense markt qua salmonella-niveau aan dezelfde eisen moeten voldoen. Daar zijn de Deense vleeskuikenhouders en de verwerkers natuurlijk blij mee, want de inzet heeft ook financieel het een en ander gevergd. Maar er zit ook een haakje aan voor Deense boeren die over de grens in Duitsland een productielocatie hebben. Dat betekent voor hen extra papieren rompslomp bij de invoer.

Plan van aanpak campylobacter

Los daarvan, de bacteriële problemen zijn sowieso niet van de baan, gezien het aantal mensen dat een campylobacter-besmetting oploopt. Ook tegen campylobacter draait in de Deense pluimveehouderij een plan van aanpak, maar de grote doorbraak zoals bij salmonella bleef tot dusver uit.

Eén reactie

  • jp.bierema

    Walgelijk nieuws!
    Waar werden de salmonella-besmette kuikens geslacht?

Of registreer je om te kunnen reageren.