Pluimveehouderij

Achtergrond

Vleeskuikenmarkt in evenwicht door feestdagen

De verkopen van pluimveevlees vallen niet tegen. Slachterijen kunnen het geslachte product goed kwijt.

Niet dat de afzetmarkt ineens ruimer is geworden, maar door de gebroken week ligt de productie deze week op een lager peil. Hoewel slachterijen de zaterdag meepakken of op werkdagen langer doorwerken, valt de weekproductie lager uit. Vraag en aanbod zijn daarmee deze week goed in evenwicht.

Contractnoteringen slachterijen blijven gelijk

Bovendien lijken noteringen deze week ook nog eens te stijgen. Maar daarbij is het de schijn die bedriegt; na de jaarwisseling stijgt het btw-tarief van 6 naar 9%. Doordat de kuikenprijzen inclusief btw zijn, maken de noteringen een sprongetje. De 2,3 tot 2,5 cent die er deze week bij de noteringen komt is precies het btw-verschil. De contractnoteringen van de slachterijen blijven gelijk. De VCN lijkt 1,3 cent te stijgen naar € 0,785, maar daalt dus zonder btw-correctie 0,91 cent per kilo.

De vrije prijzen zijn nog niet bekend. De marktcommissie in Barneveld komt vanwege Kerst een dag later dan gebruikelijk bij elkaar. De verwachting is dat deze net als de noteringen van afgelopen weken, en de prijzen in het Belgische Deinze, gelijk zullen blijven. Dat is op zich al een prestatie, want als in een volle markt ook nog slachtdagen uitvallen, is dat de eerste plek waar druk ontstaat.

Spannende 2 weken voor kuikenprijzen

De komende 2 weken zijn nog spannend. Als de markt zich in het nieuwe jaar weer zet, zal blijken of er ruimte is voor enig herstel of dat er nog een stap teruggezet moet worden in de kuikenprijzen. Bovendien is in België een slachterij stilgelegd. Ondanks dat dit kleine speler op de markt is, kan dit invloed hebben. De markt voor levende kuikens in Nederland en België is eigenlijk één geheel. Nederlandse slachterijen kregen door het stilleggen van de Belgische slachterij deze week al meer aanbod van levende dieren.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.